Dünya’dan güvenli bir uzaklıktan geçecek iki kuyrukluyıldız amatör ve profesyonel gökbilimcilerin hedefinde olacak. P/2016 BA14 adlı kuyrukluyıldız Maui Adası’ndaki Hawaii Üniversitesi’nin PanSTARRS Teleskopu ile 22 …
Shoemaker-Levy
Fomalhaut b’nin Yörüngesi Belirlendi
Hubble ile yörüngesi yeniden hesaplanan Fomalhaut b’nin, yıldızı çevresindeki bir turu yaklaşık 2000 yıl sürüyor. Fomalhaut yıldızı çevresindeki devasa toz kuşağı ile de ayrıntılı bilgi elde edildi. Fomalhaut sisteminde başka gezegenlerin de olduğu sanılıyor. Buna sebep olarak da b gezegeninin sıradışı yörüngesi gösteriliyor.
Jüpiter’de Bir Parlama Daha!
10 Eylül 2012’de amatör gökbilimci Dan Peterson Jüpiter’de bir patlama gözledi. Patlama hakkında rapor yazan Peterson’ın ardından başka bir amatör gökbilimci George Hall, Jüpiter gözlem filmlerini incelediğinde aynı olayı farketti. Çarpmanın ardında Jüpiter atmosferinde Büyük Okyanus büyüklüğünde bir leke oluştu.
Jüpiter’deki Çarpışmalar ve Sonrası
Titanik boyutlarında bir asteroitin 19 Temmuz 2009’da Jüpiter’e çarpması sonucunda dev gezegenin atmosferinde iz oluştu.
Çarpma sonucunda üç kızılötesi teleskopla elde edilen veriler ışığında atmosferin sıcaklığı ve kimyasal yapısının ne ölçüde etkilendiği belirlendi. Peki bir sonraki çarpışma ne zaman olacak?