Nerede Kalmıştık?

Nerede Kalmıştık?

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba… Sosyal medya üzerinden ve e-postalarla başıma bir şey gelip gelmediğini merak edenler çıkınca bilimi mi beni mi merak ediyorlar diye sormadan edemedim. Gökbilim, Astronomi Diyarı’nın uyku döneminde (!) beklemedi, yeni keşif ve çalışmalar gerçekleşti….

Titan’da Denizler Yükseliyor

Titan’da Denizler Yükseliyor

1,5 milyar kilometre uzaktaki Satürn’ün Titan uydusunun ayrıntıları Cassini aracı yardımıyla ortaya çıkarılıyor. Titan’ın denizleri Dünya denizlerindeki gibi ortalama bir yükseltide yer alıyor. Yeni çalışma bu denizlerin seviyesinin yükseldiğini ve Dünya’daki gibi daha yüksek bölgelerde yeni göller oluştuğunu gösterdi. Bu…

Enceladus’un Okyanusundaki Aktif Güç

Enceladus’un Okyanusundaki Aktif Güç

NASA’nın Cassini görevi araştırmacılarının öne sürdüğü yeni modele göre Satürn’ün Enceladus uydusunda milyarlarca yıldır süren hidrotermal aktivitesinin nedeni çok gözenekli bir çekirdeğe sahip olması olabilir. Enceladus’daki olağanüstü jeolojik etkinliğin enerjisinin kaynağı ne? Bilim insanlarının on yıldır cevabını aradığı bu sorunun…

Elveda Cassini

Elveda Cassini

15 Ekim 1997’de üzerinde ESA’ya ait Huygens ait sondayı taşıyan Cassini uzay aracı Florida’dan fırlatıldı. Amaç Satürn’ü, halkalarını ve uydularını gözlemek ve bilinmeyenleri ortaya çıkarmaktı. Üzerinde 1997 yılının son teknolojik ürünleri bulunuyordu. Dünya’dan 1,4 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’e 2004’de ulaştı. Geçtiğimiz…

Titan Gölleri Sörfe Uygun Değil!

Titan Gölleri Sörfe Uygun Değil!

Titan gölleri kürek çekmek için mükemmel olmasına karşılık sörf yapmak için uygun değil. Yeni bir çalışma Titan göllerindeki dalgaların sadece 1 santimetre yüksekliğe ulaştığını gösterdi. Bu bilgi gelecekte uyduya gönderilecek araçları sakin bir ortamın beklediği anlamına geliyor. Araştırma sonuçları 29…

Epimetheus’a Yakın Bakış

Epimetheus’a Yakın Bakış

Satürn çok ilginç uydulara sahip. Atmosferi olan Titan, buz fışkırtan Enceladus ve yüzeyi kraterlerle kaplı Epimetheus gibi. Yüksek çözünürlükteki bu görüntü uzayın tehlikelerine işaret ediyor. Uzun çapı 113 km olan biçimsiz Epimetheus uydusu atmosferi tutacak bir kütle çekimine sahip olamayacak…

Enceladus’ta Çarpışmanın İzleri

Enceladus’ta Çarpışmanın İzleri

Cassini verileriyle yapılan bir araştırmaya göre Satürn’ün buzlu Enceladus uydusu geçmişte bir çarpışmaya uğramış olabilir. Araştırmacılara göre uydunun bir asteroitle çarpışması sonucu dönme ekseninin (kuzey ve güney kutuplarını birleştiren çizgi) yön değiştirdi. Uydunun özelliklerini inceleyen ekip Enceladus’un dönme ekseninin normal…

Enceladus’un Kabuğu Kâğıt Gibi

Enceladus’un Kabuğu Kâğıt Gibi

Güneş Sistemi’nde bolca bulunan buzlu uydulardan biri olan Satürn’ün Enceladus uydusunun iç kısmının yaşama ev sahipliği yapacak kadar ‘sıcak’ olduğu belirlenmişti. Enceladus, Dünya’dan uzak olmasına karşılık farklı yöntemlerle üzerinde çalışılması kolay bir cisimdir. Buzla kaplı kabuğunun altında Jüpiter’in Europa uydusunda…

Satürn’ün Eski ve Yeni Uyduları

Satürn’ün Eski ve Yeni Uyduları

İkinci uyduyu bulun… Satürn’ün halkaları ile uyduları bazen sıra dışı görüntü oluşturur. Cassini uzay aracının elde ettiği bu görüntüde halkalarla birlikte iki uydu görülüyor. Satürn’ün halkaları 1610 yılında Galileo Galilei tarafından ilk kez ortaya konulduğundan bu yana ilgi çekmiştir. Bu…