Satürn’ün buzlu halkaları yakın görünümde. NASA’nın artık efsane diyebileceğimiz Cassini aracı bu görüntüde sadece halkaları değil en dıştaki tek çizgi gibi görünen F halkasının üzerine …
Satürn fotoğrafları
Satürn Atmosferindeki Fırtına
Tual üzerine çizilmiş bir resim gibi görülen bu manzara Cassini uzay aracının Satürn üzerinde gördüğü fırtınayı ve onun hareket ettiği yönü gösteriyor. İlk olarak Aralık …
Satürn’den Venüs Manzarası!
Güneş ışığının aydınlattığı Satürn halkaları içerisinde görülen küçük parlak nokta, Venüs’tür.
Satürn Sistemi’ni gözetleyen Cassini bu görseli geçtiğimiz Kasım ayında elde etti. Cassini Satürn ve halkalarının bu dikkat çekici görüntüsünü elde etmek için Güneş ışığının aydınlattığı yönde yerini almıştı.
Son Satürn Sistemi Görüntüleri
Satürn’ün zengin dinamikleri Cassini uzay aracı tarafından çekilen bu görüntüde sergileniyor. Burada görülen malzemenin çoğunun, dev gezegenin uyduları ya da halka içinde gömülü durumdaki küçük kayaların halka ile etkileşim halinde olduğunu düşündürüyor.
Cassini’den Güzel Bir Satürn Görüntüsü
Cassini Satürn’ün güney kutbundan dev gezegeni çekerek bu güzel görüntüyü Dünya’ya iletti.
Satürn bu görüntüde kuzeye ve sola 16 derecelik yatık bir şekilde görülmektedir. Görüş alanına giren halkaların bir kısmı ise ışıksız ve koyu renkte göze çarpıyor. Halkalar gezegenin güney yarımküresinde geniş bir gölge bırakmaktadır.
Cassini Titan’daki Fırtınayı Görüntüledi
NASA’nın Satürn Sistemi gözlem aracı olan Cassini, 27 Haziran 2012’de Titan’a gerçekleştirdiği yakın uçuşta, güney kutbu çevresinde dolanan ve girdabı anımsatan bir bulutun görüntüsünü iletti.
5150 kmçapındaki Titan’ın bu görüntüsü güney kutup merkezinin yakınına ait. Cassini bu sırada Titan’dan 484 000 km uzaklıktaydı.
Cassini’den “Mutlu Yıllar” Kartları
NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn Sistemi görüntülerinden oluşan birbirinden güzel yeni tebrik kartları hazırladı. Zaten Güneş Sistemi’nin en gözde gezegenlerinden Satürn’ün bu güzel görüntülerini süsleyenler ise en büyük uydusu Titan ve diğer uydu geçişleri.
Dev Fırtına Satürn’ü Etkiliyor
NASA’nın Cassini uzay aracı yaklaşık bir yıldır Satürn’ün kuzey yüzünü kasıp kavuran devasa fırtınanın yeni görüntülerini iletti.
Görüntüler küçük bir nokta olarak 5 Aralık 2010’da görülen fırtınanın Ocak 2011’e kadar büyümesini gösteriyor.
Fırtına son iki yıl içinde şimdiye kadar görülen en büyük genişliğe, 15 000 km’ye ulaştı.
Satürn Halkalarındaki Hafif Uydular
NASA’nın Cassini uzay aracının görüntüleri eşliğinde Satürn’ün halkalarında boşlukların nedeni olan yeni uydular görüntülendi. Keşif gezegen oluşturan bir diskte olup bitenleri anlamak için kullanılabilir. Güneş Sistemi’nin tarihini yıldızlara bakarak anlamaya çalışan gökbilimciler bu sayede fazla uzağa bakma sıkıntısından kurtulabilir.
Cassini-Amatör Gökbilimci İşbirliğiyle Satürn Fırtınası
Amatör gökbilimcilerin de yardımıyla Cassini kızılötesi tayfölçeriyle Satürn atmosferindeki dev fırtınayı görüntüledi. Aracın sıcaklığa bağlı olarak fırtınanın sebep olduğu gaz dağılımı şimdiye kadar alınan en ayrıntılı verilerle belirlendi.