Enceladus’a Kırmızıöte Bakış

Enceladus’a Kırmızıöte Bakış

Cassini uzay aracının ilettiği son verilerle, Satürn’ün uydusu Enceladus’un şimdiye kadar üretilmiş en ayrıntılı küresel kırmızıöte görüntüler elde edildi. Bu görüntüleri oluşturmak için kullanılan veriler uydunun kuzey yarıküresinin iç kısmından yüzeye çıkan buza dair güçlü kanıtlar sunuyor. Cassini’nin Görünür ve…

Satürn’de Yaz Başladı

Satürn’de Yaz Başladı

Hubble teleskopu 4 Temmuz 2020’de Yer’den 1.34 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’ün fotoğrafını çekti. Satürn’ün bu görüntüsünde yaz aylarını yaşamaya başlayan kuzey yarımküresi bize dönük durumda görülüyor. Hubble teleskopu, gaz devinde bir dizi küçük atmosferik fırtınaya rastladı. Bunlar Hubble gözlemlerine göre…

Nerede Kalmıştık?

Nerede Kalmıştık?

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba… Sosyal medya üzerinden ve e-postalarla başıma bir şey gelip gelmediğini merak edenler çıkınca bilimi mi beni mi merak ediyorlar diye sormadan edemedim. Gökbilim, Astronomi Diyarı’nın uyku döneminde (!) beklemedi, yeni keşif ve çalışmalar gerçekleşti….

Satürn’e Yakın Bakış

Satürn’e Yakın Bakış

Cassini aracı Satürn gezegenine düşeli yaklaşık bir yıl oldu. Aracın verileri ise bilimsel çalışmalara temel oluşturmayı sürdürüyor. Cassini’nin verileri gaz devi ile halkalar arasında daha önce bilinmeyenleri ortaya çıkardı. Daha önce ortaya atılan çoğu fikrin yanlış olduğu da belirlendi. Cassini…

Cassini’nin Son Pozu: Muhteşem Satürn

Cassini’nin Son Pozu: Muhteşem Satürn

Cassini 13 yıldır evi olarak bildiği Satürn çevresindeki macerasını geçtiğimiz Eylül ayında sona erdirmişti. Ancak aracın ilettiği verilerle keşifler sürecek. Cassini, Satürn’e düşmeden önce dev gezegene son kez baktı ve bu fotoğrafı çekti. Cassini’nin 13 Eylül 2017’de geniş açılı kamerası…

Enceladus’un Okyanusundaki Aktif Güç

Enceladus’un Okyanusundaki Aktif Güç

NASA’nın Cassini görevi araştırmacılarının öne sürdüğü yeni modele göre Satürn’ün Enceladus uydusunda milyarlarca yıldır süren hidrotermal aktivitesinin nedeni çok gözenekli bir çekirdeğe sahip olması olabilir. Enceladus’daki olağanüstü jeolojik etkinliğin enerjisinin kaynağı ne? Bilim insanlarının on yıldır cevabını aradığı bu sorunun…

Bir Satürn Hatırası

Bir Satürn Hatırası

Satürn’ün buzlu halkaları yakın görünümde. NASA’nın artık efsane diyebileceğimiz Cassini aracı bu görüntüde sadece halkaları değil en dıştaki tek çizgi gibi görünen F halkasının üzerine konmuş nokta kadar görünen Pandora uydusunu da yakalamış. (Bakalım görebilecek misiniz?) Görüntüde ayrıca Satürn’ün üst…

Elveda Cassini

Elveda Cassini

15 Ekim 1997’de üzerinde ESA’ya ait Huygens ait sondayı taşıyan Cassini uzay aracı Florida’dan fırlatıldı. Amaç Satürn’ü, halkalarını ve uydularını gözlemek ve bilinmeyenleri ortaya çıkarmaktı. Üzerinde 1997 yılının son teknolojik ürünleri bulunuyordu. Dünya’dan 1,4 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’e 2004’de ulaştı. Geçtiğimiz…

Halkalar ve Tetis

Halkalar ve Tetis

Güneş ışığının aydınlattığı Satürn halkaları ile bunların hemen üzerinde Tetis (Tethys) uydusunu görüyorsunuz. Cassini bu görüntüyü alırken Tetis’in karşı konumundaydı. Tetis’in görünürlüğünü arttırmak için gelen güneş ışığının etkisi artırıldı ve Tetis’in hemen kuzey kutbunda parlak bir alan oluştu. Aynı zamanda…

40 Yıllık Voyager Serüveni

40 Yıllık Voyager Serüveni

İnsanlığın ürettiği ve hâlâ görevde olan en uzun zamanlı uzay araçları Voyager 1 ve 2 sırasıyla Ağustos ve Eylül aylarında 40. yıllarına girmiş olacaklar. Dünya’dan çok uzak olmalarına karşılık ulaştıkları son noktanın verilerini iletmeyi sürdürüyorlar. Araçların hikâyesi gelecekteki bilim insanları…