Gaia ile Samanyolu

Gaia ile Samanyolu

ESA’nın Gaia uydusu gökyüzünü anlatıyor. Gaia’nın görüntüsünde Samanyolu gökadası, Macellan komşuları ile birlikte sıra dışı bir poz vermektedir. Gaia uydusu ile şimdiye kadar görülmemiş doğrulukta yaklaşık bir milyar yıldızın konum ve hızının saptanması amaçlanmaktadır. Bunu yaparken yörüngesi gereği kamera sensörü…

Samanyolu’nun 360 Derecelik Görüntüsü Üretildi

Samanyolu’nun 360 Derecelik Görüntüsü Üretildi

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu Samanyolu’nun 360 derecelik panoramik görüntüsünü elde ederek gezmemiz için yayınladı. Gezmek ise çok kolay, yazının altındaki adrese tıklayın ve gezintiye başlayın. Gökadamızın yıldızlarla dolu panoramik görüntüsü için Spitzer’in son 10 yıl içinde ilettiği 2 milyondan fazla…

Samanyolu’ndaki Yabancılar

Samanyolu’ndaki Yabancılar

Samanyolu’ndaki yıldızların dörtte birinden fazlası başka bir sistemden gelmiş. Yeni yapılan bir çalışmaya göre bu yıldızlar Samanyolu ile birleşen 6 cüce gökadaya ait. Büyük gökadaların daha küçük gökadaların birleşmeleri sonucu oluştuğu düşünülüyor.

Samanyolu Merkezi Çok Manyetik

Samanyolu Merkezi Çok Manyetik

Başını Avustralya’daki Adelaide Üniversitesi’nden bir ekibin çektiği uluslararası bir topluluk, Samanyolu Gökadası’nın merkezindeki manyetik alanın, diğer bölgelere göre 10 kat daha güçlü olduğunu ortaya çıkardı. Gökbilimdeki verilerin sağlıklı olarak değerlendirilmesinde manyetik alanların büyük önemi olmaktadır. Bu nedenle Samanyolu’ndaki manyetik alanın net olarak hesaplanması önem kazanıyor. Araştırmaya Almanya’daki Max Planck Enstitüsü Nükleer Fizik Merkezi, ABD’deki Monash Üniversitesi’de katıldı.

ESO’dan Samanyolu-2

ESO’dan Samanyolu-2

ESO, GigaGalaxy projesi çerçevesindeki ikinci fotoğrafı yayınladı. Fotoğraf gökadamızdaki bir bölgeye ait ve 29 gece boyunca toplam 200 saatlik poz alınarak 1200 görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Yani çözünürlüğü oldukça yüksek bir başka fotoğraf daha. Fotoğraf gökadamızdaki Yay Takımyıldızı ile Akrep Takımyıldızını kapsıyor. Bu bölge bulutsu ve küresel yıldız kümeleri açısından oldukça zengin bir bölgedir. Amatör gökbilimcilerin en beğendiği bölgeler arasında gelir. Çünkü teleskoplarını birazcık çevirince bir bulutsuya biraz daha çevirince başka bir nesneyi görürler.

Karşınızda Samanyolu

Karşınızda Samanyolu

ESO, yeni bir projeye ait üç görüntünün ilkini yayınladı. Projede Samanyolu Gökadası’nın 800 milyon piksellik fotoğrafı işlendi. Fotoğraf 360 derecelik açıya sahip ve tüm göğü kaplıyor. Dünyamız gökyüzünü örten bu muazzam kuşak gözler önüne serildi.

Dünya Astronomi Yılı nedeniyle ESO’da gökbilim sevenlere yönelik “GigaGalaxy” adıyla başlattığı projenin ilk ürünü olarak yüksek çözünürlükte Samanyolu’nun fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafta bulutsular, parlayan yıldızlar, yıldız kümeleri açıkça görülebiliyor.