Geçtiğimiz yıl Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki ATLAS ve CMS deneyleri sonuçlarına göre ‘büyük olasılıkla’ keşfedildiği belirtilen Higgs bozonuyla ilgili yeni sonuçlar açıklandı. Buna göre öncekine oranla iki buçuk kat daha fazla veri ışığında parçacıklara kütle kazandıran Higgs bozonuna rastlandığı belirtildi.
proton
Şimdiye Kadar ki En Ağır Antimadde Üretildi
Şimdiye kadar üretilenlerin içinde en ağır ve karmaşık yapıdaki antimadde formu elde edildi. New York’daki Relativistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı’nda anti-Helyum elde edildi. Anti parçacıklar normal maddeye göre ters işaretli yüklere sahiptir. Normal maddeyle çarpıştıklarında yok olduklarından antimadde üretimi zor bir işlemdir.
Madde-Antimadde Asimetrisine Kanıt Bulundu
21. Yüzyıl fiziğinin belki de en önemli sorusu yanıtlanmak üzere: Büyük patlama sonrasında ne oldu da madde antimaddeye galip geldi? Bu sorunbun yanıtı için CERN dışındaki başka bir laboratuvardan yanıt geldi. Amerika’daki Fermilab laboratuvarında 8 yıldır süren deneylerin sonucu fizikçileri heyecanlandırdı.
Kozmik Işınlar Nereden Geliyor?
Atmosferimiz uzaydan gelen parçacıklar tarafından sürekli bombardıman edilir. Bu gizemli parçacıklar henüz 100 yıl kadar tespit edildi. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelişen ve 10 yıllık bir geçmişe sahip yeni nesil teleskoplarla bu kozmik ışınların yapısı, nasıl oluştukları gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı. Bu parçacıklar süpernovalar sayesinde hızlandığı ortaya çıkmıştır ancak tüm sorular yanıt bulmamıştır.
Atmosferi izlemekle görevli Cherenkov teleskopları uzun zamandır kozmik ışınları izlemekte ve bu ışınlar hakkında gerekli bilgiyi toplamaktadır.