Evrenin Daha Hızlı Genişlediğine Ek Bir Destek

Evrenin Daha Hızlı Genişlediğine Ek Bir Destek

Hubble teleskopu verilerini kullanan uluslararası bir gökbilimci ağı, gökadaların dev kütle çekimi mercek etkisinden yararlanarak evrenin ne kadar hızlı genişlediğini birbirinden bağımsız olarak ölçtü. Yerel evren için ölçülen yeni genişleme hızı değeri önceki bulgularla tutarlı olmasına karşılık erken evren ölçümleriyle…

Planck: İlk Yıldızlar Daha Geç Oluştu

Planck: İlk Yıldızlar Daha Geç Oluştu

Erken evren döneminden yayılan kutuplaşmış ışımayı çalışan ESA’nın Planck uydusunun elde ettiği yeni haritaya göre ilk yıldızlar önceki tahminlerden daha sonra oluşmuş. Bilim insanları 13,8 milyar yıl boyunca yayılan ışımanın Güneş Sistemi’ndeki gezegenler, kuyrukluyıldızlar, asteroitler ve diğer cisimlerle, yıldızlar ve…

Samanyolu’nun Manyetik Parmak İzi

Samanyolu’nun Manyetik Parmak İzi

ESA’nın Planck uydusu gökadamızın manyetik alan görüntüsünü elde etti. Bu görüntü Samanyolu içindeki yıldızlararası tozdan yayılan ışığın kutuplanması (polarizasyon) gözlemleriyle üretildi. Işık aslında enerjinin en iyi bildiğimiz türü olmasına karşılık günlük hayatta bu enerjinin çok azına tanık oluruz. Özelliklerinden biri…

Evren Sandığımızdan Daha Yaşlıymış

Evren Sandığımızdan Daha Yaşlıymış

Avrupa Planck Uzay Aracı şimdiye elde edilmiş en parlak ve en doğru ve ayrıntılı evren haritasını elde etti. Sonuçlar evrenin sanılandan 100 milyon yıl daha yaşlı yani 13,8 milyar yıl yaşında olduğunu gösteriyor. Veriler ayrıca karanlık enerjinin daha az, karanlık madde ve normal maddenin de sanılandan biraz daha fazla olduğunu göstermektedir.

Gökada Kümeleri Arasındaki Gaz Köprüsü

Gökada Kümeleri Arasındaki Gaz Köprüsü

ESA’nın Planck Uzay Teleskopu 1 milyar ışık yılı uzaklıktaki gökada kümelerini birbirine bağlayan on milyon ışık yılı uzunluğa sahip sıcak gaz köprüsünün varlığını ortaya çıkardı.

Planck’ın asıl görevi evrenin oluşumu sürecinde yayılan ilk ışık olan Kozmik Mikrodalga Arka planı (CMS) ortaya çıkarmaktır.

Kepler, Spitzer ve Planck’a Emeklilik Yok

Kepler, Spitzer ve Planck’a Emeklilik Yok

Kepler, Spitzer ve ESA’nın Planck uzay araçlarının görev süreleri uzatıldı. Bugüne kadar uzayın sırlarını ortaya çıkarabilmek için başarılı bir şekilde çalışan araçlar 1 ile 4 yıl arasında daha görevde kalacak. Araçların ilettiği veriler hâlâ yoğun bir şekilde incelenerek değerlendiriliyor.

Planck Görevini Başarıyla Bitirdi

Planck Görevini Başarıyla Bitirdi

ESA’nın Planck Uzay Gözlemevi’nin Yüksek Frekans Aracı Büyük Patlama’dan (Big Bang) kalma ışık kalıntısı araştırmasını bitirdi. Aracın soğutucusu geçtiğimiz günlerde bitti. Ancak bilim insanlarına yeterli veri sağladı. Araç 2009’un Mayıs ayında fırlatılmıştı. Planck ile elde edilen ilk sonuçlar geçen yıl açıklanmıştı.

Planck’la Yıldız Oluşumları Çözümleniyor

Planck’la Yıldız Oluşumları Çözümleniyor

ESA’nın Planck Uzay Gözlemevi’nden alınan yeni görüntüler yıldız oluşumu sürecinin anlaşılması için gökadadaki gaz ve tozu inceleyerek, onlara şekil veren kuvvetleri anlamamıza yardımcı oluyor. Hiçbir görünür ışık teleskopu bu tozun arkasını görmez ve bize siyah bir bölge gösterir. Ancak Planck ile bulutların arkası görülüyor.

Planck’tan Samanyolu’ndaki Toz İpliksi Yapıları

Planck’tan Samanyolu’ndaki Toz İpliksi Yapıları

ESA’nın Planck uydusu, Gökadamızdaki dev soğuk toz ipliksilerini görüntüledi.
Planck uydusu aslında büyük gizem peşindedir: evren nasıl oluştu? Gökadalar nasıl oluştu? İşte gökadamızdaki bu soğuk toz yapıları bu sorulara yanıt vermek için uzatılan bir anahtardır.

Planck Gözlerini Açtı

Planck Gözlerini Açtı

Planck gözlerini açarak ilk görüntüsünü dünyaya yolladı. Görüntülerden Planck’ın veri kalitesinin mükemmel olduğu belirlendi. Bu bilgi Planck’ı uzaya yollayan ve L2 (Lagrange) noktasına yerleştiren ESA’yı mutlu etmişe benziyor.

Planck, uzaydaki büyük patlamanın izi olarak bilinen kozmik mikrodalga arka alan ışınımını, mikrodalga dalga boyunda inceleyecek. Araç 13 Ağustos 2009’da son manevrasını yaparak L2’deki istenilen yörüngesine oturmuştu.

Planck 15 ay süresince üzerindeki LFI (düşük frekans cihazı) ve HFI (yüksek frekans cihazı) ile bilgi toplayacak.