NuSTAR teleskopu Dünya’dan 10 bin ışık yılı içindeki en parlak ve büyük yıldız sistemi olan Eta Carinae’den (Eta Karina) yayılan parçacıkların yüksek enerjik ve hızlı …
NuSTAR
X-Işınları Altında Güneş
Japon Hinode uzay aracı ve NASA’nın NuSTAR gözlemevi ile Güneş’in X-ışını görüntüsü üretildi. Yeşil renk düşük enerjili X-ışınlarını algılayan Hinode’ye ve mavi renk yüksek enerjili …
NuSTAR: Yıldız Patlamaları Simetrik Değil!
NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi (NuSTAR) büyük bir yıldızın çekirdeğindeki maddeyi çevresine orantısız bir şekilde fırlatarak patladığının kanıtlarına ulaştı. Verileri zor elde edilen çekirdeğin çökmesiyle …
Güneş’in Farklı Bir Görüntüsü
Aslında uzaktaki karadeliklerden ve diğer cisimlerden gelen ışımayı görmek için üretilmiş bir teleskop ilk kez gözlerini Güneş’e çevirdi. NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi olarak bilinen …
Ölü Yıldızdan Yayılan Müthiş Enerji
Gökbilimciler Güneş’in yaydığı enerjinin 10 milyon katı enerjiyi yayan ölü bir yıldız keşfetti. Bu şimdiye kadar keşfedilmiş en parlak atarcadır. Atarcalar süpernova patlamasından sonra yıldızdan …
Karadeliği Aydınlatan Sıra Dışı Fener
NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi (Nuclear Spectroscopic Telescope Array, NuSTAR) bir süper kütleli karadeliğin yakınındaki bir bölgede ender rastlanan bir olay yakaladı. Karadelik yakınlarındaki bir …
Yıldız Patlamalarındaki Sırrı NuSTAR Çözüyor
Büyük yıldızların süpernova patlamasıyla adeta havaya uçmalarının ardında yatan gizemler NASA’nın Radyoaktif Tayfölçer Teleskop Dizisi (Nuclear Spectroscopic Telescope Array-NuSTAR) yardımıyla çözümleniyor. Yüksek enerjili X-ışını gözlemleriyle …
NuSTAR’dan İki Çarpıcı Görüntü
NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi ya da kısa adıyla NuSTAR ile alınan iki yeni görüntü aynı zamanda teleskopun yeteneklerini sergiliyor. Yeni görüntü ölü bir yıldız …
Kaotik Ortamda Derin Uykuda!
Yaklaşık 10 yıl önce Chandra X-ışını Gözlemevi yakın gökadalardan Heykeltraş’ın ortasındaki gökadayı gaz yutarken yakalamıştı. Şimdi de Nükleer Spektroskopik Teleskop Dizisi (NuSTAR) uzun süredir uykuda …
Karadeliklerin Dönüş Hızı Gökadaların Tarihini Belirliyor
NASA’nın NuSTAR ve ESA’nın XMM-Newton Gözlemevi yardımıyla 2 milyon güneş kütleli bir karadeliğin dönüş hızı belirlendi. Bu da süper kütleli karadeliklerin spin değerlerinin net bir şekilde hesaplanabileceği anlamına geliyor.