Göksel Kedi İle Kozmik Istakoz Buluşması

Göksel Kedi İle Kozmik Istakoz Buluşması

Gökbilimciler uzun bir süredir NGC 6334 ve NGC 6357 adlı, parıldayan kozmik gaz ve toz bulutlarını araştırıyor, buradaki dev olanı ise ESO’nun Çok Büyük Tarama teleskobu ile alınmış olan son görüntüsü. Yaklaşık iki milyar piksellik bu görüntü ESO tarafından yayınlanan…

Manyetik Alanın Yıldız Oluşumuna Etkisi

Manyetik Alanın Yıldız Oluşumuna Etkisi

Gaz ve toz bulutları kütle çekimi kuvvetiyle toplanır ve yıldızı oluşturur. Ancak burada sadece kütle çekimi yok. Oluşan türbülans ve manyetik alanın kütle çekimiyle savaşı gaz akışını kısıtlar. Araştırmacılar yeni bir çalışmayla yüzlerce ışık yıllık boyutlara sahip alanlarda manyetik alanın…

Kedi Pençesi’ndeki Yıldız Oluşum Patlamaları

Kedi Pençesi’ndeki Yıldız Oluşum Patlamaları

Avcı Bulutsusu Dünya’ya en yakın yıldız oluşum yerlerinden biridir. Buna karşılık Samanyolu’nun en üretken bulutsusu değildir. NGC 6334 olarak bilinen Kedi Pençesi Bulutsusu’nda ise bebek doğumları çok daha fazla görülmektedir. Harvard Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden (CfA) Sarah Willis: “NGC 6334, Avcı’ya…

VISTA ile Kedi Pençesi Bulutsusu

VISTA ile Kedi Pençesi Bulutsusu

Kedi Pençesi Bulutsusu, büyük kütleli yüzlerce yıldızın doğum yeri olan, büyük bir yıldız doğumevidir. Alınan yeni, görkemli ESO görüntüsünde kızılötesi ışık görüntüyü anlaşılmaz hale getiren parıldayan gaz ve toz bulutlarının arasından geçmekte ve görüntüde Kedi’nin bazı gizli genç yıldızları gözler önüne serilmektedir.

ESO’dan Samanyolu-2

ESO’dan Samanyolu-2

ESO, GigaGalaxy projesi çerçevesindeki ikinci fotoğrafı yayınladı. Fotoğraf gökadamızdaki bir bölgeye ait ve 29 gece boyunca toplam 200 saatlik poz alınarak 1200 görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Yani çözünürlüğü oldukça yüksek bir başka fotoğraf daha. Fotoğraf gökadamızdaki Yay Takımyıldızı ile Akrep Takımyıldızını kapsıyor. Bu bölge bulutsu ve küresel yıldız kümeleri açısından oldukça zengin bir bölgedir. Amatör gökbilimcilerin en beğendiği bölgeler arasında gelir. Çünkü teleskoplarını birazcık çevirince bir bulutsuya biraz daha çevirince başka bir nesneyi görürler.