Mimas’ta da İç Okyanus Var!

Mimas’ta da İç Okyanus Var!

Satürn’ün en küçük ve en içteki uydusu Mimas’ın iç okyanusa sahip olduğuna ilişkin kanıtlar elde edildi. NASA’nın Cassini uzay aracı görevi bitmeden önceki son günlerinde uydunun dönüşünde, genellikle iç okyanusla açıklanabilen bir salınım yaptığını belirledi. Bu bilgi buzlu uyduların evrimi…

Satürn’de Yaz Başladı

Satürn’de Yaz Başladı

Hubble teleskopu 4 Temmuz 2020’de Yer’den 1.34 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’ün fotoğrafını çekti. Satürn’ün bu görüntüsünde yaz aylarını yaşamaya başlayan kuzey yarımküresi bize dönük durumda görülüyor. Hubble teleskopu, gaz devinde bir dizi küçük atmosferik fırtınaya rastladı. Bunlar Hubble gözlemlerine göre…

Cassini’nin Son Pozu: Muhteşem Satürn

Cassini’nin Son Pozu: Muhteşem Satürn

Cassini 13 yıldır evi olarak bildiği Satürn çevresindeki macerasını geçtiğimiz Eylül ayında sona erdirmişti. Ancak aracın ilettiği verilerle keşifler sürecek. Cassini, Satürn’e düşmeden önce dev gezegene son kez baktı ve bu fotoğrafı çekti. Cassini’nin 13 Eylül 2017’de geniş açılı kamerası…

Mavi Satürn

Mavi Satürn

Gezegenler ve uyduları bazen simsiyah uzayın etkisiyle hoş görüntüler oluşturabilir. Ay, Dünya’nın gölgesine girdiğinde Ay tutulması gerçekleşir ve rengi farklılaşır. Jüpiter’in uydularının gölgelerinin devin üzerinde görünmesi gibi. Böylesi ilginç görüntüler sunan cisimlerden biri de Satürn’dür. Satürn ve sistemini gözleyen Cassini…

Halkada Beş Uydu

Halkada Beş Uydu

Cassini bu sefer Satürn halkası çevresindeki beş uyduyu görüntüleyerek güzel bir fotoğraf elde etti. Fotoğraf 29 Temmuz 2011 tarihli olup güneş ışığının sisteme fotoğrafın sol tarafından geldiği gözleniyor. Görüntünün sağında yarısı görülen uydu Satürn Sistemi’nin en büyük ikinci uydusu olan…

Son Satürn Sistemi Görüntüleri

Son Satürn Sistemi Görüntüleri

Satürn’ün zengin dinamikleri Cassini uzay aracı tarafından çekilen bu görüntüde sergileniyor. Burada görülen malzemenin çoğunun, dev gezegenin uyduları ya da halka içinde gömülü durumdaki küçük kayaların halka ile etkileşim halinde olduğunu düşündürüyor.

Cassini’den Satürn Sistemi Görüntüleri

Cassini’den Satürn Sistemi Görüntüleri

Mimas’ın gölgesi Satürn’ün güney yarıküresi üzerinde. Mimas’ın kendisi görüntüde olmamasına karşılık gölgesi dev gaz gezegen üzerine düşmüş. Gezegenin halkaları ise görüntünün üst kısmında görülüyor. Cassini bu görüntüyü dar-açılı kamerası ile 21 Ocak 2012’de kaydetti.

Enceladus Ne Saklıyor?

Enceladus Ne Saklıyor?

Birkaç yıldır araştırmacılar Satürn’ün halkaları içinde yüzen küçük uydu Enceladus’un buzlu yüzeyinin altında okyanus olup olmadığını tartışıyor. Elde edilen yeni kanıtlar buzlu yüzeyin altında gazoz gibi gazlı okyanus olduğu ve bunun da mikrobik yaşam için uygun olabileceğini söylüyor.

Tüm hikaye 2005 yılında başladı.

Pac-Man Görünümlü Mimas

Pac-Man Görünümlü Mimas

1980’li yıllarda çıkan Pac-Man oyununu hatırlarsınız. Önünüze geleni yiyip puan topluyordunuz. Cassini aracının, Mimas uydusundaki sıcaklık dağılımına ilişkin elde ettiği harita şaşırtıcı bir şekilde Pac-Man’i andırıyor.

İlginç uyduda çözülmesi gereken birçok bulmaca olduğu düşünülüyor.