Merkür’de Manyetik Fırtınalar Var

Merkür’de Manyetik Fırtınalar Var

Güneş Sistemimizin en küçük gezegeni olan Merkür’de Dünya’daki gibi jeomanyetik fırtınalar olduğu kanıtlandı. Araştırmalardan iki sonuç ortaya çıktı. Birincisinde gezegene akan parçacık akımının bir halka oluşturduğunu ve ikincisinde de bu halkanın jeomanyetik fırtınaları tetiklediği belirtiliyor. Jeomanyetik fırtına, Güneş rüzgârından dolayı…

Kuyrukluyıldızda Kutup Işıkları

Kuyrukluyıldızda Kutup Işıkları

Avrupa Uzay Ajansına ait Rosetta göreviyle elde edilen verilerle 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızının uzak morötesi bölgede kutup ışıklarına sahip olduğu keşfedildi. Böylece bir gezegen ya da uydu dışında bir cisimde ilk kez kutup ışıması görülmüş oldu. Dünya’da kutup ışıkları (kuzey ya da…

Yalnız Ama Kutup Işıklı

Yalnız Ama Kutup Işıklı

Bir yıldıza bağlı olmayan, boş uzayda başı boş dolanan bir gezegenimsi-kütlenin radyo gözlemleri yapıldı. Jüpiter’den yaklaşık on iki kat büyük kütleli olan cisimde şaşırtıcı derecede güçlü bir manyetik güç merkezi olduğu belirlendi. İşte ilginç olan da burası. Keşif, National Science…

Ganymade’de de Okyanus Var!

Ganymade’de de Okyanus Var!

Hubble Uzay Teleskopu Jüpiter’in en büyük uydusu Ganymade’in yüzeyinin altında tuzlu su okyanusu olduğunun kanıtlarını elde etti. Üstelik öyle böyle değil, Dünya’daki tüm su miktarından daha fazla. Dünya dışında bir yerde sıvı suyun olması yaşam arama çalışmalarında çok önemlidir. NASA’nın…

ISS’den Kutup Işıkları

ISS’den Kutup Işıkları

Güneş’ten gelen parçacık yığınının Dünya atmosferinin üst katmanına çarpmasıyla ortaya yeşilimsi mavi bir ışık çıkar. Avrupa Uzay Ajansı’nın astronotu Alexander Gerst, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) Dünya’nın üzerindeki bu farklı ışıkları gösteren bir fotoğraf elde etti. Güneş ışığının son kırıntıları görüntünün…

Güneş Patlaması Sonucunda Oluşan Gösteri

Güneş Patlaması Sonucunda Oluşan Gösteri

27 Eylül 2012’de gerçekleşen güneş patlamasının ardından Dünya’ya 30 Eylül 2012’de ulaşan parçacıklar, görüntüdeki gibi güzel bir görüntüye neden oldu.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Derneği (NOAA) tarafından fırtınalar G1 ile G5 arasında sınıflandırılıyor. Bu fırtına ise G3 yani orta şiddetteydi.