Bilinen En Uzak Gökadada Oksijen Keşfedildi

Bilinen En Uzak Gökadada Oksijen Keşfedildi

İki farklı gökbilimci ekibi, bilinen en uzak gökada olan JADES-GS-z14-0’da oksijen tespit etti. İki ayrı çalışmada bildirilen keşif, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Atacama Büyük Milimetre/milimetre altı Dizisi (ALMA) sayesinde mümkün oldu. Bu şaşırtıcı keşif, gökbilimcilerin erken evrende gökadaların oluşma hızına…

Hubble Sabiti Belirsizliği Sürüyor

Hubble Sabiti Belirsizliği Sürüyor

90 yıldan fazla bir süre önce Edwin Hubble, evrenin genişlemesine hızına ait ilk ipucunu gözledi ve şimdi Hubble sabiti olarak adlandırılan değeri belirledi. Ancak o zamandan bu yana gökbilimciler bu sabitin gerçek değerini tartışıyor. Yeni bir çalışmayla zaman içinde erken…

Spitzer Veda Ederken Webb’e Göz Kırpıyor

Spitzer Veda Ederken Webb’e Göz Kırpıyor

NASA’nın Spitzer teleskopu 16 yılı aşan görevini 30 Ocak’ta bitiriyor. Teleskop Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerden evrenin başlangıcında ortaya çıkan gökadalara kadar birçok alanda keşif yaptı. Spitzer’in yerini ise 2021’de James Webb teleskobu alacak. Spitzer ve Webb teleskopları insan gözünün algılayamadığı…

Kozmik Mercekle Evrenin Genişleme Hızı Hesaplanıyor

Kozmik Mercekle Evrenin Genişleme Hızı Hesaplanıyor

İsveçli gökbilimcilerin başını çektiği uluslararası bir gökbilimci ekibi Hubble teleskopunun kütle çekimi mercekleme etkisi altında gözlediği Ia türü süpernovasının çoklu görüntüsünü analiz etmeye çalıştı. Patlayan yıldızın eldeki dört fotoğrafı evrenin genişleme hızını hesaplamak için kullanılacak. Böylece evrenin gerçekten de genişleme…

Devlerin Doğuşu

Devlerin Doğuşu

VISTA ilk dev gökadaları belirledi ESO’nun VISTA tarama teleskopu ile evrenin bebeklik döneminde oluşan, önceden bilinmeyen büyük kütleli kalabalık bir gökada grubu gözlendi. Bu gökadaların daha da fazlasını keşfedip araştıran gökbilimciler ilk kez, bu tür dev gökadaların ne zaman ortaya…

En Uzak Gökada Rekoru Kırıldı

En Uzak Gökada Rekoru Kırıldı

WM Keck Gözlemevi’ndeki astrofizikçiler şimdiye kadar kayıtlara geçmiş en uzak gökadayı buldu. Ama asıl sürpriz bu değil. Araştırmacılar evren henüz 600 milyon yıl yaşındayken oluşmuş bu gökadanın hidrojen emisyonunu ölçmeyi başardı. EGSY8p7 adlı gökadanın keşfi Büyük Patlama (Big Bang) sonrasında…

Evren’deki İlk Nesil Yıldızların En İyi Gözlemsel Kanıtı

Evren’deki İlk Nesil Yıldızların En İyi Gözlemsel Kanıtı

VLT’nin keşfettiği parlak gökada CR7’de Popülasyon III yıldızlarına dair işaretler bulundu ESO’nun Çok Büyük Teleskop’unu kullanan gökbilimciler Evren’in erken dönemlerinde şimdiye kadar bulunan en parlak gökadayı keşfettiler ve içerisinde ilk nesil yıldızların örneklerini içeren güçlü kanıtlar elde ettiler. Büyük kütleli,…

Uzaktaki Gökada Denizi

Uzaktaki Gökada Denizi

Gökbilimciler erken evrendeki bol yıldız üreten gökadaların nüfusunu belirleyebilmek amacıyla NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu ve WM Keck Gözlemevi’ni kullandı. Uzak evrendeki oldukça küçük ve sönük görülen çok sayıda gökada Hubble ile morötesi ışık altında yakalandı ve ardından Hawaii’deki Mauna Kea…

Bilinen En Uzak Gökada

Bilinen En Uzak Gökada

Teksas Üniversitesi gökbilimcileri Hawai’de bulunan Mauna Kea tepesindeki WM Keck Gözlemevi’ni kullanarak şimdiye kadar bilinen en uzak gökadayı belirledi. Keşfedilen gökada Büyük Patlama’dan sadece 700 milyon yıl sonra oluşmuş. Hubble Uzay Teleskopu ile tespit edilen en uzak gökada adayları, üzerinde…