Öte Gezegen Sayısı 5000’i Geçti

Öte Gezegen Sayısı 5000’i Geçti

Keşfedilmiş gezegen sayısı, NASA’nın onayıyla 5000 sınırını geçti. Yakın geçmişe kadar evrende sadece Güneş Sistemindeki gezegenleri biliyorduk. Ancak 30 yıl önce başlayan keşif serisi ile Samanyolu’nda 5000’den fazla gezegen olduğunu belirledik. Bu gezegenler arasında Yer gibi küçük ve kayalık olanlar…

Bir dedektiflik hikayesi gibi gezegen keşfi

Bir dedektiflik hikayesi gibi gezegen keşfi

NASA’nın Kepler teleskopu 2009’da göreve başladıktan kısa süre sonra çok yıldızlı bir sistemde Satürn’ün yarı kütlesinde bir cisim olduğunu keşfetti. KOI-5Ab aday gezegenler listesinin ikinci grubundaydı ve Kepler ardı ardına gezegen keşfedilince gökbilimciler tarafından sonraya bırakıldı. Kepler’in görevi 2018’de bittiğinde…

Kepler-47’ye Bir Gezegen Daha

Kepler-47’ye Bir Gezegen Daha

Gökbilimciler Kepler-47 sistemindeki üçüncü gezegeni keşfettiler. Kepler-47 sistemi çift yıldızdan oluşuyor ve gezegenler bu iki yıldızın çevresinde dolandığından özel bir yere sahip. Keşfedilen yeni gezegen Neptün’den büyük Satürn’den ise küçük boyutlu. Bir gezegen düşünün ki iki güneşi olsun. Bilim kurgu…

Kepler’den Üç Küçük Dünya

Kepler’den Üç Küçük Dünya

NASA’nın Kepler Uzay Teleskopunu kullanan bilimciler Güneş benzeri bir yıldızın çevresinde dolanan küçük gezegenli bir sistem keşfetti.

210 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-37, Çalgı takımyıldızında bulunuyor. Keşfedilen küçük gezegeni Kepler-37b Dünya’nın üçte biri kadar olup Ay’dan biraz büyüktür.

Gezegende, Nasıl Bir Gezegen?

Gezegende, Nasıl Bir Gezegen?

Bir grup gökbilimci 2009 yılında keşfedilen, 47 ışık yılı uzaklıktaki GJ 1214b gezegeniyle ilgili iki olası durumu öne sürdü. Buna göre gezegen ya mini-Neptün büyüklüğünde olup atmosferi hidrojen ve helyumdan oluşmuştur, ya da üç Dünya büyüklüğünde olup tamamıyla su ile kaplıdır.

Üç Dünya Benzeri Gezegen Adayı Daha

Üç Dünya Benzeri Gezegen Adayı Daha

NASA’nın Kepler Uzay Teleskopu verileri gökadamızdaki kırmızı cüce yıldızların yüzde altısında Dünya benzeri gezegenler olabileceğini işaret ediyor. Gökbilimciler bu yıldızların çevresindeki gezegenlerin aynı zamanda yaşam alanı içinde yer alabileceğini düşünerek ön sıraya kırmızı cüce verilerini aldı.

Çift Yıldızlı İki Gezegenli Sistem

Çift Yıldızlı İki Gezegenli Sistem

Kepler Uzay Teleskopu Kepler-47 adlı çift yıldızlı bir sistemde iki gezegen keşfetti. Çift yıldızlı sistem 4900 ışık uzaklıkta Kuğu takımyıldızında yer alıyor.

Bu keşif bir çift yıldızın çevresinde birden fazla gezegen olabileceğini göstermekle kalmıyor aynı zamanda gökadamızdaki gezegen çeşitliliğini de arttırıyor.

Kepler 41 Yeni Gezegen Keşfetti

Kepler 41 Yeni Gezegen Keşfetti

İki yeni çalışma geçiş yöntemine göre 20 yıldızda toplam 41 gezegen olduğunu gösterdi. Ötegezegen avı için görevde olan Kepler Uzay Teleskopu’nun verileriyle yapılan çalışma, yeni gezegenleri ortaya çıkardı. Bilindiği üzere Kepler Teleskopu geçiş yöntemine göre gezegen gözlemi yapmaya çalışıyor.

Venüs Geçişi ve Ötegezegen Avı

Venüs Geçişi ve Ötegezegen Avı

Venüs’ün Güneş’in önünden geçişine bu yüzyılda son kez tanık olduk. Geçiş bulunulan yere bağlı olarak 5 ya da 6 Haziran’da görüldü. İzleyiciler gözü Güneş’ten gelen yoğun ışımadan korumak için güvenlik önlemleri alarak izlediler. Güneş’in önünden küçük bir noktanın yavaş yavaş geçişine takın oldular.

Kepler’den Bir Gezegen Sistemi Daha

Kepler’den Bir Gezegen Sistemi Daha

Bir araştırma ekibi NASA’nın Kepler Uzay Teleskopu verilerini kullanarak biri süper Dünya ve ikisi birbiriyle rezonans halinde yörüngelerde dolanan iki Neptün büyüklüğünde gezegeni olan ilginç bir sistem keşfettiler.
Araştırmacılar Güneş benzeri bir yıldız olan Kepler-18’in çevresinde dolanan üç gezegen olduğunu duyurdu.