Neptün’ün Kutup Işıkları Gözlendi

Neptün’ün Kutup Işıkları Gözlendi

James Webb Uzay Teleskobu Neptün’deki parlak kutup ışıklarını (aurora) görüntüledi. Kutup ışıkları, genellikle Güneş’ten ayrılan enerjik parçacıkların bir gezegenin manyetik alanına çarpıp kutuplardan içeri girmesi ve üst atmosferdeki moleküllerle etkileşmesiyle oluşur. Bu etkileşmeler sırasında açığa çıkan enerji, renkli parıltılar oluşturur….

Kozmik Kasırganın Yapısı

Kozmik Kasırganın Yapısı

Üstünde kiraz olan dondurma sever misiniz? Yakınındaki bir önyıldızdan çıkan jetlerin çevresindeki maddeyi köpürterek oluşturduğu Herbig-Haro 49/50’nin uzak sarmal bir gökada ile birlikte görüntülenmesi iştahınızı açabilir! James Webb Uzay Teleskopundaki NIRCam (Yakın kırmızı-öte kamera) ve MIRI (Orta kırmızı-öte aleti) gözlemlerinin…

Bilinen En Uzak Gökadada Oksijen Keşfedildi

Bilinen En Uzak Gökadada Oksijen Keşfedildi

İki farklı gökbilimci ekibi, bilinen en uzak gökada olan JADES-GS-z14-0’da oksijen tespit etti. İki ayrı çalışmada bildirilen keşif, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Atacama Büyük Milimetre/milimetre altı Dizisi (ALMA) sayesinde mümkün oldu. Bu şaşırtıcı keşif, gökbilimcilerin erken evrende gökadaların oluşma hızına…

Webb’den Alev Bulutsusuna Derin Bakış

Webb’den Alev Bulutsusuna Derin Bakış

Yer’den 1400 ışık yılı uzakta bulunan Alev bulutsusu, 1 milyon yıldan daha genç yaştaki yıldız oluşum merkezidir. Bulutsu, çekirdeklerinde yanmanın gerçekleşmediği kahverengi cüceler barındırmaktadır. Kahverengi cüceler yıldız olamayacak kadar küçük kütlelidirler ve çekirdeklerindeki ısı zamanla azalır.* Bu nedenle kahverengi cüceler,…

İlkel Gökada da Şaşırtan Keşif

İlkel Gökada da Şaşırtan Keşif

Arizona Üniversitesindeki gökbilimciler, evren 300 milyon yıldan daha gençken (bugünkü yaşının %2’si) var olan bir gökada hakkında şaşırtıcı bilgilere ulaştılar. James Webb Uzay Teleskopu (JWST) tarafından gözlenen ve JADES-GS-z14-0 olarak adlandırılan gökadanın, erken evren dönemindeki bir cisim için beklenmeyecek kadar…

Webb Galaktik Çarpışmaları İzliyor

Webb Galaktik Çarpışmaları İzliyor

Arp 107 olarak bilinen eliptik ile büyük bir sarmal gök ada etkileşimi, sarmal gök adaya iki parlak göz ve geniş yarım daire şeklindeki “gülümseme” pozu ile neşeli bir görüntü veriyor. Elde edilen görüntü James Webb Uzay Teleskobunun (JWST) Orta Kırmızıöte…

Webb ile Daha da Geriye

Webb ile Daha da Geriye

James Webb erken evrende oluşmuş beklenmedik kadar çok sayıda “keşfedilmemiş ülke” buldu. Webb’in görüntüsü ilk oluşan gök adaların bugün gördüğümüz gök adalardan oldukça farklı göründüğü çok zengin bir evreni ortaya çıkardı. Araştırmacılar Büyük Patlamadan yaklaşık 350 ve 450 milyon yıl…

Webb Önyıldızı Doğarken Görüntüledi

Webb Önyıldızı Doğarken Görüntüledi

James Webb Uzay Teleskobu, koyu bulut içinde saklanan ön yıldızın gizli özelliklerini ortaya çıkararak, doğmakta olan yıldızla ilgili önemli bilgiler sundu. Boğa takımyıldızında bulunan yıldız oluşum bölgesindeki L1527 önyıldızını çevreleyen parlak bulutlar yalnız kırmızıöte ışık altında görülebiliyor. James Webb’in Yakın…

İkili Yıldız Sistemlerinde Yaşam Arayışı

İkili Yıldız Sistemlerinde Yaşam Arayışı

Güneş boyutundaki yıldızların neredeyse yarısı ikili yıldızdır. Yeni bir araştırma ikili yıldızların çevresindeki gezegen sistemlerinin tek yıldızların çevresindekilere göre çok farklı olabileceğini gösterdi. Bu aynı zamanda dünya dışı yaşam arayışında yeni hedefleri de işaret ediyor. Yaşamın olduğu bilinen tek gezegen…

Hubble’dan Renkli Evren

Hubble’dan Renkli Evren

Hubble Uzay Teleskopu görüntülerini kullanan gökbilimciler evrenin şimdiye kadar elde edilmiş en kapsamlı ve renkli görüntüsünü elde ettiler. Çalışma Hubble Ultra Derin Alan (UVUDF) projesi kapsamında üretildi. Gökbilimciler bu çalışmaya başlarken oldukça heyecanlıydı. NASA’nın UV teleskop dizilerinden Galex Gözlemevi yardımıyla…