NASA, 5 Ağustos 2011’de Juno adlı aracın Jüpiter’e olan yolculuğunu başlattı. Araç 5 yıl sonra 2800 milyon kilometrelik yolculuğunun ardından 4 Temmuz 2016’da Jüpiter’e ulaştı. …
Jüpiter
Europa’nın Su Buharı Biriktirdiği Keşfedildi
Güneş’ten sekiz yüz milyon kilometre uzakta yaşamın olmayacağını düşünürdük. Ancak yaşam arayışı içindeki gezegen gökbilimcileri Europa uydusuyla yakından ilgileniyorlar. Yer’in uydusu Ay’dan biraz daha küçük …
Radyo Dalgalarıyla Gezegen Keşfetmek
Dünya’daki en güçlü radyo antenini kullanan bilim insanları beklenmedik şekilde radyo dalgaları yayan ve muhtemelen bilinmeyen gezegenlerin varlığını gösteren yıldızlar olduğunu belirlediler. Queensland Üniversitesinden Dr. …
Büyük Kırmızı Lekedeki Rüzgârlar Hızlanıyor
Jüpiter’in Büyük Kırmızı Lekesinin en dıştaki şeridindeki rüzgârların hızlandığı belirlendi. Keşif, i on yıldan uzun zamandır gezegeni izleyen Hubble teleskopu verileriyle gerçekleşti. Hubble raporlarını analiz …
Ganymede’de Su Buharı Olduğu Keşfedildi
Gökbilimciler Jüpiter’in Ganymede uydusunun atmosferinde su buharı çıkışları gerçekleştiğini belirledi. Uydunun buzlu yüzeyinden ayrılıp uzaya püsküren buhar Hubble teleskopunun arşiv verileriyle elde edildi. Jüpiter’in uydusu …
Jüpiter’in Güçlü Katyuvarı Rüzgârları İlk Kez Ölçüldü
Gökbilimciler ayrıca Jüpiter’in kutupları yakınlarında, gezegenin üst atmosferindeki güçlü rüzgârlarla bağlantı olduğu anlaşılan, kutup ışıkları olarak bilinen canlı parıltıları da görmüştür. Ancak şimdiye kadar araştırmacılar bu iki atmosfer tabası arasındaki, katyuvarında (stratosfer) oluşan rüzgâr desenlerini doğrudan ölçememişti.
Hubble’ın Yeni Jüpiter Görüntüsü ve Analizi
Hubble teleskopunun bu özel görüntüsü 25 Ağustos 2020’de çekildi. O sırada Jüpiter Yer’den 653 milyon kilometre uzaktaydı.
Juno Ganymede’nin Kuzey Kutbunu Görüntüledi
Jüpiter çevresinde dolanan Juno aracı 26 Aralık 2019’da gaz devine yaklaşırken Güneş Sisteminin en büyük dokuzuncu cismi Ganymede’nin kuzey kutbunun yakınından geçti. Uzay aracındaki JIRAM adlı kırmızı-öte dalga boyuna duyarlı alet yardımıyla önemli veriler elde etti.
Jüpiter’in Yolculuğu
Güneş Sisteminde asteroit kuşağını sınır olarak alırsak iki yapı karşımıza çıkar. Güneş ile asteroit kuşağı arasındaki bölgede karasal gezegenler ve kuşaktan öteye uzanan alanda ise …
9. Gezegenin Varlığına Yönelik Bir Kanıt Daha
Gezegen X ya da daha bilinen adıyla Gezegen 9 var mı? Henüz gözlemsel olarak gezegenin varlığı doğrulanmadı. Ancak tüm dolaylı gözlemler böyle bir gezegen olduğuna …