NASA, 5 Ağustos 2011’de Juno adlı aracın Jüpiter’e olan yolculuğunu başlattı. Araç 5 yıl sonra 2800 milyon kilometrelik yolculuğunun ardından 4 Temmuz 2016’da Jüpiter’e ulaştı. …
Io
Radyo Dalgalarıyla Gezegen Keşfetmek
Dünya’daki en güçlü radyo antenini kullanan bilim insanları beklenmedik şekilde radyo dalgaları yayan ve muhtemelen bilinmeyen gezegenlerin varlığını gösteren yıldızlar olduğunu belirlediler. Queensland Üniversitesinden Dr. …
Io’nun Volkanları Atmosferini Kükürtle Besliyor
Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesinden (ALMA) alınan yeni radyo görüntüleri Io’nun volkanlarından atmosferine yayılan kükürt dioksit (SO2) ve kükürt monoksit (SO) gazlarının varlığını ortaya çıkardı
40 Yıllık Voyager Serüveni
İnsanlığın ürettiği ve hâlâ görevde olan en uzun zamanlı uzay araçları Voyager 1 ve 2 sırasıyla Ağustos ve Eylül aylarında 40. yıllarına girmiş olacaklar. Dünya’dan …
Manyetik Alan Yaşam İlişkisi
Küçük yıldızların yakınında dolanan Dünya benzeri gezegenlerin büyük bir kısmının manyetik alanı olabilir. Bu alan yıldızdan gelen ışınımdan (radyasyon) gezegeni koruyarak yaşama destek verebilir. Bir …
Jüpiter’de Üç Gölge Belirdi
ESA/NASA Hubble Uzay Teleskopu’nun elde ettiği yeni görüntü pek sık karşılaşmadığımız türden: Jüpiter’in üzerinde üç gölge. Jüpiter’in renkli kuşaklarının üzerinde görülen üç siyah nokta Galile …
Öteuydularda Yaşam Olabilir
Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin uyduları yaşam için elverişli yerler olabilir. Bu uyduların yaydığı ışınların kimyasal incelemesi ile yaşam için uygun olup olmadığı anlaşılabilecek. Şimdiye kadar 800’den fazla Güneş Sistemi dışında gezegen ya da diğer adıyla ötegezegen keşfedildi.
Io’da Magma Okyanusu
NASA’nın Galileo uzay aracından alınan veriler ışığında Jüpiter’in Io uydusunda yüzeyin altında magmadan oluşan sıvı okyanus olduğu belirlendi.
Veri Güneş Sisteminin bilinen en volkanik nesnesi olan Io’da magma tabakasının varlığını doğrudan gözlemle onaylanmasını sağladı. Okyanus yüzeyin 30-50 km altında bulunuyor.
NASA ve ESA’dan Büyük İşbirliği
Jüpiter Sistemine yapılacak bir sonraki görev için Amerika ve Avrupa’daki bilim insanları işbirliği yapacak. Europa Jüpiter Sistemi adı verilen görevde NASA ile ESA ortak çalışma yürütecekler. Çalışmayla Jüpiter Sistemi’ndeki uyduların çevresinde dolanacak araçlar gönderilecek. Görevle Jüpiter’in iki uydusu yakın izlemeye alınacak.