Beyaz Cüceden Şaşırtan Enerjik Çıkışlar

Beyaz Cüceden Şaşırtan Enerjik Çıkışlar

İki beyaz cüceden oluşan yıldız sisteminde inanılmaz derecede yüksek enerjili ve hızlı gaz fişekleri tespit edildi. Bu tür olayların gözlemi günümüzdeki yıldızların davranışları ve yeteneklerini ortaya koyması açısından önemlidir. Son derece güçlü ve hızlı gerçekleşen bu tür enerjik patlamalar, bir…

Komşunun İlk Nötron Yıldızı Keşfedildi

Komşunun İlk Nötron Yıldızı Keşfedildi

Samanyolu’nun komşusu Andromeda Gökadası’nın ilk nötron yıldızı bulundu. Keşif on yılı aşkın süredir görev yapan Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait XMM-Newton uzay teleskopu tarafından gerçekleşti. Andromeda ya da gökbilimcilerin bildiği adıyla M31 gökyüzü gözlemcilerinin çok sevdiği hedeflerden biridir ve karanlık…

Gaia Ender Bir Sistem Keşfetti

Gaia Ender Bir Sistem Keşfetti

Gaia uydusu biri diğerini yiyen ikili yıldız sistemi keşfetti. Sistem yıldızların yaşamlarının sonunda nasıl patladıklarının anlaşılmasını sağlayabilir. Kataklismik Değişen adı verilen türün bir örneği olan sistem, süper yoğun bir beyaz cüce ve ona eşlik eden yıldızdan oluşur. Beyaz cüceden alınacak…

Dört Yıldızlı Bir Gezegen Daha

Dört Yıldızlı Bir Gezegen Daha

Gökbilimciler dört yıldızlı bir sistemde bulunan bir gezegen keşfetti. Böylece dörtlü yıldız sisteminde keşfedilen gezegen sayısı ikiye yükseldi. Aslında bu gezegen daha önce üç yıldızdan oluşan bir sistemin üyesi olarak onaylanmıştı. Ancak gökbilimciler sistemde dördüncü bir yıldızın varlığından kuşkulanıyordu. Veriler…

Kozmik Hırsız Bulundu

Kozmik Hırsız Bulundu

NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu ender rastlanan bir süpernova türüne neden olan eş yıldızı keşfettiler. Farklı bir türe örnek olan SN 1993J adlı süpernovası yardımıyla birbiriyle etkileşen iki yıldızın kozmik patlamaya neden olacağını söyleyen kurama delil oluşturuldu. Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi’nden gökbilim…

Sıradışı Parlamaların Nedeni İkili Yıldız mı?

Sıradışı Parlamaların Nedeni İkili Yıldız mı?

NASA’nın iki teleskopu Spitzer ve Hubble, bir polis aracının yanan tepe lambası gibi yanıp sönen bir yıldız ışığını ortaya çıkardı.

LRLL 54361 cisminden beliren ışık her 25,34 günde bir parlayıp sönüyor. Benzer durumlarla daha önce ikili yıldızlarda da yaşanmasına karşılık bu keşif bugüne kadar görülen en güçlü ışık olayıdır.

İkili Yıldız Sisteminde Gezegen Olmak

İkili Yıldız Sisteminde Gezegen Olmak

Uluslararası bir gökbilim ekibi birbiri çevresinde dolanan ikili yıldız sistemlerindeki gezegenlerin sıra dışı yörüngelere sahip olabileceği üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.

Güneş gibi tek yıldızların tersine ikili yıldızların yörüngelerinde kütle çekiminin değişimi nedeniyle gezegen sistemlerinde bir karmaşa sözkonusu olabilir.

ALMA’dan Sürpriz Sarmal Yapı

ALMA’dan Sürpriz Sarmal Yapı

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre altı Dizgesi (ALMA) yardımıyla gökbilimciler yaşlı bir yıldız olan R Sculptoris (Yontar-Sculptor takımyıldızında bulunuyor) çevresindeki maddenin -beklenmedik bir şekilde- sarmal yapıda olduğunu keşfettiler. Böylesi bir yapının ilk kez bir kırmızı dev çevresindeki dış kabukla birlikte olduğu keşfedildi.

En Soğuk Yıldız

En Soğuk Yıldız

İçinde Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Çok Büyük Teleskopu (VLT) da olan üç teleskopla şimdiye kadar keşfedilen en soğuk yıldız keşfi gerçekleştirildi. İnsan için bir bardak taze çay ne kadar sıcaksa keşfedilen kahverengi cücede o kadar sıcak. Bulunan nesne büyük sıcak gezegenler ile küçük soğuk yıldızlar arasındaki sınırı belirliyor.

İkili Yıldızlarda Gezegen Arayışı

İkili Yıldızlarda Gezegen Arayışı

Sayıları 500’ü geçen ötegezegenlerin büyük bir kısmı dikine (radyal) hız yöntemiyle keşfedildi. Bu yönteme göre yıldıza kütle çekimi etkisiyle bağlı olan gezegenin hareketi yıldızda tedirginlikler oluşturur (traktör-romörk ilişkisi gibi). Yeni bir çalışma ile şimdiye kadar gezegen keşfedilemeyen ikili yıldızlarda da tedirginlikten dolayı keşif yapılabileceğini ortaya çıkardı.