Webb’den Alev Bulutsusuna Derin Bakış

Webb’den Alev Bulutsusuna Derin Bakış

Yer’den 1400 ışık yılı uzakta bulunan Alev bulutsusu, 1 milyon yıldan daha genç yaştaki yıldız oluşum merkezidir. Bulutsu, çekirdeklerinde yanmanın gerçekleşmediği kahverengi cüceler barındırmaktadır. Kahverengi cüceler yıldız olamayacak kadar küçük kütlelidirler ve çekirdeklerindeki ısı zamanla azalır.* Bu nedenle kahverengi cüceler,…

Uzak Gökadadaki İkinci Süpernova

Uzak Gökadadaki İkinci Süpernova

NASA’nın James Webb Uzay Teleskopu Kasım 2023’te dev bir gökada kümesini gözledi. Çalışma ilk olarak Albert Einstein tarafından ileri sürülen kütleçekimsel merceklenme adı verilen etki, MRG-M0138 adlı uzak gökadadan gelen ışık, MACS J0138.0-2155 adlı dev gökada kümesinin gelen ışığı bükmesiyle…

Satürn’de Yaz Başladı

Satürn’de Yaz Başladı

Hubble teleskopu 4 Temmuz 2020’de Yer’den 1.34 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’ün fotoğrafını çekti. Satürn’ün bu görüntüsünde yaz aylarını yaşamaya başlayan kuzey yarımküresi bize dönük durumda görülüyor. Hubble teleskopu, gaz devinde bir dizi küçük atmosferik fırtınaya rastladı. Bunlar Hubble gözlemlerine göre…

Hubble’dan 30. Yıl Manzarası: Kozmik Resif

Hubble’dan 30. Yıl Manzarası: Kozmik Resif

Hubble 30. yılını komşu bir gökadadaki yeni yıldız oluşum bölgesindeki kaotik yapıyı görüntüleyerek kutluyor. Görüntüdeki iki bulutsudan dev kırmızı olanı NGC 2014 ve daha küçük mavi olanı ise NGC 2020 olarak bilinmektedir. Bulutsular Samanyolu’ndan 163,000 ışık yılı uzaktaki uydu gökadada…