Webb, Gaz Devlerinde Karbondioksit Gözledi

Webb, Gaz Devlerinde Karbondioksit Gözledi

James Webb Uzay Teleskobu, bir gezegen sistemindeki birden fazla gaz devinin doğrudan görüntülerini elde etti. 130 ışık yılı uzaklıktaki genç bir sistem olan HR 8799, gezegen oluşum teorileri için uzun zamandır izlenmektedir. Gözlemler, daha önce de üzerinde çalışılmış HR 8799…

Toz İçindeki Gezegenler Aranıyor

Toz İçindeki Gezegenler Aranıyor

Araştırmacılar Güneş Sistemi’ne benzer yapıda ince tozlu diskleri olan yıldız sistem üzerinde incelemeyi sürdürüyor. Yeni çalışmada toz diskinin içinde gizli başka toz diskinin olduğu bir sistem daha belirlendi. ESA’nın Herschel ve NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu verileriyle yapıldı. Carina takımyıldızında Dünya’dan…

HR 8799c’nin Atmosferinde Su Var

HR 8799c’nin Atmosferinde Su Var

WM Keck Gözlemevi’nden yararlanan bir bilim ekibi bir gezegenin atmosferini inceledi. Hawai’deki Mauna Kea Dağı zirvesinde yer alan dev Keck II Teleskopu’ndaki OSIRIS aracından yararlanan araştırma ekibi bir gezegenin atmosferinde su buharı ve karbondioksit molekül bulutlarının kimyasal parmak izini elde etti.

Yeni Bir Yöntemle Ötegezegen Analizi

Yeni Bir Yöntemle Ötegezegen Analizi

Araştırmacılar yıldızın kör edici ışığını kapatarak çevresini inceleyebilir. Bu yöntemle bir yıldıza ait gezegen sisteminin atmosferleri incelendi. Proje 1640 adı verilen ileri teknoloji araç ve yazılımları kullanılarak elde edilen kimyasal analiz ve parmak izleri değerlendirilerek 128 ışık yılı uzaktaki dört gezegenle ilgili ayrıntılı bilgiler elde edildi.

Vega’da Büyük Asteroit Kuşağı Keşfedildi

Vega’da Büyük Asteroit Kuşağı Keşfedildi

Gökbilimciler gökyüzündeki en parlak ikinci yıldız olan Vega çevresinde büyük bir asteroit kuşağı keşfettiler. Keşif NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu ile Herschel Uzay Gözlemevi verileriyle gerçekleşti.

Vega çevresindeki asteroit kuşağının keşfi Fomalhaut adındaki başka bir yıldızın asteroit kuşağıyla benzerlik gösteriyor.

Doğrudan Görülen Bir Süper Dev Daha

Doğrudan Görülen Bir Süper Dev Daha

Artık doğrudan gözlem yoluyla kahverengi cüce ya da yeni gezegenleri keşfedebilen gökbilimciler, parlak bir yıldız olan Kappa Andromedae’nın çevresinde dolanan bir “süper-Jüpiter” keşfettiler.

Yeni gezegen Kappa Andromedae b, Jüpiter kütlesinin 12,8 katından biraz daha fazla kütlelidir.

Süper Boyutlu Bir Güneş Sistemi

Süper Boyutlu Bir Güneş Sistemi

Gökbilimcilerden oluşan uluslar arası bir ekip güneş sistemi dışında başka bir yıldızın çevresinde dolanan sisteme ait dördüncü bir dev gezegeni keşfetti.

Gökbilimciler gezegen sisteminin güneş sistemimizin süper-boyutlu bir görüntüsü olduğunu belirtiyorlar. 129 ışık yılı uzaklıktaki sistemde iki de enkaz diski yer alıyor.