Voyager Araçlarının Yolculuğu Sürüyor

Voyager Araçlarının Yolculuğu Sürüyor

NASA 1977’de Güneş sisteminin sınırlarını araştırmak amacıyla ikiz Voyager projesini başlattığında uzay istasyonu henüz emekleme aşamasındaydı. Ay’a iniş görevlerinin başarıyla sonuçlanmasının ardından başka bir cesur proje gerekliydi. Güneş sisteminde her 175 yılda bir gerçekleşen dört dış gezegenin aynı hizaya gelmesi…

40 Yıllık Voyager Serüveni

40 Yıllık Voyager Serüveni

İnsanlığın ürettiği ve hâlâ görevde olan en uzun zamanlı uzay araçları Voyager 1 ve 2 sırasıyla Ağustos ve Eylül aylarında 40. yıllarına girmiş olacaklar. Dünya’dan çok uzak olmalarına karşılık ulaştıkları son noktanın verilerini iletmeyi sürdürüyorlar. Araçların hikâyesi gelecekteki bilim insanları…

Resmen Güneş Sistemini Terkettik!

Resmen Güneş Sistemini Terkettik!

NASA’nın Gezgin 1 (Voyager 1) aracı, resmi olarak yıldızlararası uzaya giren ilk insan yapımı araçtır. 36 yaşındaki sonda Güneş’ten 19 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yeni verilere göre Gezgin 1 bilinenden daha önce, yaklaşık 1 yıl önce yıldızlararası uzaya girdiğini gösteriyor….

Güneş Sisteminin Kuyruğu

Güneş Sisteminin Kuyruğu

Güneş Sistemi’nin de kuyrukluyıldızlarda olduğu gibi kuyruğu vardır. NASA’nın Yıldızlararası Sınır Tarayıcısı (Interstellar Boundary Explorer-IBEX) dört yapraklı yoncayı andıran kuyruğun yapısını çizen ilk araç oldu. Astrophysical Journal’ın 10 Temmuz tarihli sayısında yayınlanan makale için IBEX’in üç yıllık görüntülerinden yararlanıldı. Teleskoplar…

Gezgin-1 Güneş Sistemi Sınırında

Gezgin-1 Güneş Sistemi Sınırında

NASA’nın Gezgin 1 (Voyager 1) uzay aracı 33 yıllık yolculuğunun ardından Güneş Sistemi’ndeki güneş rüzgarlarının etkisini kaybettiği en uzak noktaya ulaştı.

Gezgin 1 aracı şu an Güneş’ten 17.4 milyar km uzaklıkta bulunuyor. Bilim insanları bu bölgedeki güneş rüzgarı ile yıldızlararası bölgede yıldızlardan kaynaklanan rüzgarın karşılaştığını düşünüyor.