Güneş’in kuzeydoğu kenarında büyük bir sıcak plazma fışkırması oluştu. Bakış doğrultumuza göre Güneş’in arkasında oluşan büyük fışkırmayı gözlemciler ancak önümüzdeki hafta görebilecek. 25. Güneş çevrimindeki …
Güneş’in 25. Çevrimi Tahminleri Aştı
![](https://www.astronomidiyari.com/wp-content/uploads/2022/01/hugeplume.jpg)
Güneş’in kuzeydoğu kenarında büyük bir sıcak plazma fışkırması oluştu. Bakış doğrultumuza göre Güneş’in arkasında oluşan büyük fışkırmayı gözlemciler ancak önümüzdeki hafta görebilecek. 25. Güneş çevrimindeki …
Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) teleskoplarını kullanan gökbilimciler yıldız kümelerinde gizli kalan aşırı sıcak yıldızların yüzeyindeki dev lekeleri keşfetti. Bu yıldızlar sadece manyetik lekelerle uğraşmıyor, bazılarında …
Ülker kümesindeki yıldızlar adeta kozmik bale dansçılarını andırıyor. Ancak bir farkla: hepsinin dönme hızı farklı. Gökbilimciler bu dansçıların neden farklı hızlarla döndüklerini uzun zamandır düşünüyor. …
Eylül 1859’daki ortalamanın altındaki bir güneş çevrimi sonrasında yüzyılın en güçlü güneş fırtınalarından biri başladı. Parlamanın olağandışı olaması nedeniyle araştırmacılar bunun nasıl açıklanacağından emin değillerdi. Patlama elektrik şebekelerine bağlı telgraf ofislerini etkilemiş, Küba ve Hawai üzerinde Kuzey ışıklarının oluşmasına neden olmuştu.
Güneş yüzeyindeki M-2 (orta boy) güneş lekesi ve S-1 (küçük boy) sınıfı ışıma fırtınasıyla 7 Haziran 2011’de muhteşem bir kütle atımı gerçekleştirdi. Yüzeyden fışkıran parçacıklar güneş yüzeyinin neredeyse yarısını kaplayacak şekilde bir mantar şeklini aldıktan sonra tekrar yüzeye döndü. Parlama SDO ile görüntülendi.
Son beş yıl içinde kaydedilen en büyük güneş patlaması beş güneş lekesi oluşumunu tetikledi. 15 Şubat 2011 günü gözlenen parlama Aralık 2006’dan bu yana kaydedilmiş en güçlü ve “X sınıfı” patlamasıdır. Ortaya çıkan parlak ışığı 5 gün boyunca gözleyen SDO, aktif bölgede oluşan güneş lekelerini buldu.
Son zamanlarda haber bültenlerinde ve gazetelerde güneş fazlaca yer almaya başladı. Güneş’teki hareketlilik haber değeri taşır, çünkü Güneş uzun zamandır oldukça sessizdi. Gökbilimciler bir süredir Güneş’te uzun süren minimumu açıklamaya çalışıyor. Yapılan bilgisayar benzetimleriyle bir sonuca ulaşıldı.
NASA’nın yaklaşık 2,5 ay önce uzaya yolladığı Güneş Dinamikleri Gözlem aracı, SDO, göreve başladığını, aldığı görüntüleri dünyaya ileterek bildirdi. SDO şimdiye kadar Güneş gözlemi için üretilen en teknolojik ve gelişmiş araç. Araç her gün yarım milyon MP3 şarkı kadar veriyi dünyaya iletecek. SDO ile Güneş’in Dünya üzerindeki etkisi araştırılacak.