Güneş’in 25. Çevrimi Tahminleri Aştı

Güneş’in 25. Çevrimi Tahminleri Aştı

Güneş’in kuzeydoğu kenarında büyük bir sıcak plazma fışkırması oluştu. Bakış doğrultumuza göre Güneş’in arkasında oluşan büyük fışkırmayı gözlemciler ancak önümüzdeki hafta görebilecek. 25. Güneş çevrimindeki aktiviteler artmaya devam ediyor. NASA’nın Okyanus ve Atmosferik Değişimleri İzleme birimi olan NOAA’dan alınan yeni…

Parker Güneş’e ‘Değdi’!

Parker Güneş’e ‘Değdi’!

NASA’nın Parker Güneş sondası, Güneş’in korona olarak bilinen atmosferinin dış kısmına ulaştı ve bölgede beş saat kaldı. Böylece ilk kez Güneş’in atmosferine girmiş olduk. Parker göreviyle birlikte korona fiziği üzerine çalışmalar hızlanacak. Daha önce sadece tahmin edilen çeşitli fenomenler ölçülerek…

2017 Yılı Boyunca Güneş

2017 Yılı Boyunca Güneş

Bu görsel 2017 yılı boyunca Güneş’in değişen aktivitesi ve bir de kısmi tutulmayı içeriyor. Görüntüler ESA’nın Proba-2 uydusu ile elde edildi. Her fotoğraf Güneş’in sıcak hareketli atmosferini (yaklaşık bir milyon derece sıcaklıktaki korona katmanı) gözlemek için uydunun uzun morötesi dalga…

Güneş’teki Büyük Patlamalar ve Etkileri

Güneş’teki Büyük Patlamalar ve Etkileri

Güneş’te yakın zamanda gözlenen hareketlilik bilim insanlarını ve uzay hava tahmincilerinin ilgisini çekti. Güneş’e yönelen gözlerin sayısının artmasına neden oldu. Geçtiğimiz 6 ve 10 Eylül tarihleri arasında Güneş son 10 yıldan bu yana gözlenen en güçlü ışınları üretti. Uzaya milyarlarca…

Ordaaa, Bir Merkür Var Uzakta!

Ordaaa, Bir Merkür Var Uzakta!

Özel bir günü noktaladık. Saat 14:15’de başlayan Merkür randevumuz Güneş batınca bitti. Gözlerde zafer kazanmış bir komutanın memnuniyeti ile köşelerimize çekildik. Merkür’ü kaderine bıraktık.    Koca Güneş’in yanında soluk, küçük bir nokta gibiydi Merkür. Merkür’ün dağlarını, kraterlerini göreceklerini hayal ederek…

Merkür Geçişi ve İzleyecek Merkezler

Merkür Geçişi ve İzleyecek Merkezler

Güneş Sistemi’nin en küçük ve Güneş’e en yakın gezegeni olan Merkür, Dünya’ya göre Güneş’in önünden geçecek. 9 Mayıs 2016 günü Türkiye saatiyle 14:15 gibi başlayacak geçiş Güneş battıktan sonra bitecek. Ancak biz Merkür’ün Güneş’in geçişini bitirmesini göremeceğiz. Bu önemli gökbilim…

X-Işınları Altında Güneş

X-Işınları Altında Güneş

Japon Hinode uzay aracı ve NASA’nın NuSTAR gözlemevi ile Güneş’in X-ışını görüntüsü üretildi. Yeşil renk düşük enerjili X-ışınlarını algılayan Hinode’ye ve mavi renk yüksek enerjili X-ışınlarını toplayan NuSTAR’a ait. Sarı ve kırmızı renkler ise NASA’nın SDO (Güneş Dinamikleri Gözlemevi) ile…

Güneş’in Farklı Bir Görüntüsü

Güneş’in Farklı Bir Görüntüsü

Aslında uzaktaki karadeliklerden ve diğer cisimlerden gelen ışımayı görmek için üretilmiş bir teleskop ilk kez gözlerini Güneş’e çevirdi. NASA’nın Nükleer Tayfölçerli Teleskop Dizisi olarak bilinen NuSTAR Güneş’ten yayılan X-ışımasını görüntüledi. Bu Güneş’in X-ışınlarıyla alınan ilk görüntüsü oldu. Kaliforniya Üniversitesi’nden NuSTAR…

Güneş’te Ardışık Patlamalar

Güneş’te Ardışık Patlamalar

Güneş’i gözleyen gözlem araçları SOHO, STEREO ve Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) Güneş’in koronasında şimdiye kadar görülmemiş bir dizi ve hızlı oluşan kabarcıkları görüntüledi. Bir gün içinde üç farklı şiddetteki patlama 17 Ocak 2013’te oluştu. Güneş’in milyonlarca kilometre uzağa kadar uzanan…

Güneş’in İlk Kardeşi

Güneş’in İlk Kardeşi

Güneş’in ilk kardeşi keşfedildi. Yıldız, Güneş’in komşuları projesi kapsamında keşfedilen ilk yıldızdır. Güneş’in nasıl oluştuğu ve bugüne kadar nasıl geldiğinin izlerine bu yıldız ve diğer olası kardeş yıldızlarca saptanabilir. Araştırma ekibinden Texas Üniversitesi’nden Ivan Ramirez: “Nerede olduğumuzu bilmek önemlidir. Güneş’in…