Birçok uzay aracı görev sürelerinin bitimiyle kendi kaderine terk edilir. Aynı durum GRAIL sondaları için geçerli olmadı. Hatırlanacağı üzere bu sondalar görev sürelerinin bitiminin ardından deneysel bir gözlem için Ay’ın kuzey kutbu yakınındaki bir dağa 17 Aralık 2012’de çarptırılmıştı. Çarpma noktalarını LRO görüntüledi.
GRAIL
Sondalar Başarıyla Ay’a Çarptı
Ebb ve Flow dün gece 00:28’de planlandığı şekilde saniyede 1680 m hızla Ay yüzeyine çarptı. Çarpışma noktası Goldschmidt Krateri’nin kenarında, 2.4 km yüksekliğe sahip kenarıydı. Flow bu sırada motorunu 4 dakika 3 saniye, Flow ise 5 dakika 7 saniye süreyle çalıştırabildi. Bölgenin görüntüleri ise birkaç hafta içinde LRO ile elde edilebilecek.
Salı Gecesi Ay’a Çarpacaklar
Bilimciler Ay’ın iç yapısı ve bileşimi hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla GRAIL ikizlerini 18 Aralık Salı gününün ilk saatlerinde, Türkiye saatiyle 00:28’de Ay’ın kuzey kutbu yakınlarındaki bir dağa kontrollü bir şekilde çarptıracak. İki uzay aracı Goldschmidt adındaki bir kraterin duvarına çarpacak.
GRAIL Ay Kütleçekimi Haritasını Oluşturdu
Ay’ın yörüngesindeki NASA’nın ikiz sondaları şimdiye kadar herhangi bir gök cismi için elde edilen en yüksek çözünürlüklü yüzey haritasını oluşturdu.
Harita NASA’nın GRAIL adlı ikiz sondaları ile, Ay’ın daha önce görülmemiş ayrıntılı kütleçekimi haritasını oluşturdu.