İlk kez Samanyolu gökadası dışında bir gezegen keşfedilmiş olabilir. NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi kullanılarak elde edilen sonuç, şimdiye kadar ulaşılmış en uzak noktalarda ötegezegen avcılığının …
Girdap gökadası
Farklı Gözlüklerle M51
Girdap gökadası değişik dalga boylarında görüntülendi. Bu ilginç gökada 23 milyon ışık yılı uzaklıkta ve Av Köpekleri (Canes Venatici) takımyıldızı doğrultusundadır. Gökadanın tüm özelliklerini ve …
Chandra Girdap’ın X-Işını Kaynaklarını Saydı
NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi yaklaşık bir milyon saniye süreli gözlemle Samanyolu’na benzer sarmal bir gökadadaki yüzlerce parlak X-ışını noktalarını ortaya çıkardı. Messier 51 (M51) veya …
Girdap’taki Yıldız Nesilleri
M51 ve NGC 5194 olarak bilinen Girdap Gökadası, sarmal gökadaların en iyi örneklerindendir. İki kıvrılmış sarmal kollarıyla gökada, yüz milyardan fazla yıldıza evsahipliği yapıyor ve …
Deniz İneği Mikrokuasarı
Ulusal Bilim Vakfı (NSF)’na ait Karl G. Jansky Çok Büyük Dizi (VLA) 20 000 yaşındaki bir süpernova kalıntısını görüntüledi. Dev bulut W50 VLA’nın görüntülediği büyük süpernova kalıntılarından biridir. Yaklaşık 700 ışık yılı çapındaki bulut gökyüzünde iki derecelik -dört Dolunay büyüklüğü- alanı kaplar.
Girdap’da Yeni Bir Süpernova
M51’de patlayan bir yıldız alışılmadık bir gösteriye imza attı. Patlamayla uzaya atılan madde fazla sayıda dağılım gösterdiğinden erken dönem süpernova olaylarından biri olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar patlamanın tam zamanını ölçmek ve olayın izlenmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarından amatör gökbilimcileri yardıma çağırıyor.
M51’e Farklı Bir Bakış
M51 Sarmal Gökadası’nın yeni bir görüntüsü Calar Alto Gözlemevi tarafından elde edildi. Görüntü bir gökadanın sahip olması gereken tüm özellikleri göstermesinin yanında yeni yıldız oluşumlarını ve yıldız sistemleri arasındaki etkileşimi de gözler önüne seriyor. M51, 23 milyon ışık yılı uzağımızda yer alıyor.