Gemini: Evet, Komşuda Su Buzu Var

Gemini: Evet, Komşuda Su Buzu Var

Güneş Sistemi’ne en yakın kahverengi cücelerden birinin atmosferinde su-buzu olduğu bir süre önce bildirilmişti. Şimdi bu buzun varlığı farklı bir kaynaktan doğrulandı. Gemini Gözlemevi’ndeki teleskoplarla alınan veriler, kahverengi cücenin atmosfer sıcaklığının -20 Celcius derece olduğunu gösterdi. Juno uzay aracı Jüpiter’in…

En Süper Kütleli Karadelik

En Süper Kütleli Karadelik

Evrenin sessiz derinliklerinde bir canavar yatıyor: Gökbilimciler hiç beklemedikleri bir yerde 17 milyar Güneş kütlesinde çok büyük süper kütleli karadelik keşfetti. Hubble Uzay Teleskopu ve Hawaii’deki İkizler (Gemini) Teleskopu ile yapılan gözlemler bu tür canavarlardan daha çok sayıda olabileceğini işaret…

Beta Pic b’nin En İyi Görüntüsü Alındı

Beta Pic b’nin En İyi Görüntüsü Alındı

Gökbilimciler uzak bir gezegenin en iyi görüntüsünü elde etti. 22 yıllık yörünge dönemine sahip gezegenin Kasım 2013 ile Nisan 2015 arasındaki 1,5 yıllık hareketi ile yörüngesi belirlendi. 2008 yılında keşfedilen β Pictoris b (kısaca β Pic b) 10-12 Jüpiter kütlesinde…

Kuyruklu Asteroit

Kuyruklu Asteroit

Gökbilimciler Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yeni bir etkin asteroit keşfetti. Bu asteroitin bir kuyrukluyıldız gibi kuyruğu bulunuyor. Asteroit kuşağında bu tip asteroitlerden çok sayıda olduğu düşünülüyor. Carnegie Enstitüsü’nden Scott Sheppard ve Chadwick Trujillo İkizler Gözlemevi’ni kullanarak asteroit kuşağı…

En Yakın Üçüncü Sistem Keşfedildi

En Yakın Üçüncü Sistem Keşfedildi

Güneş’e en yakın üçüncü konumda olan yıldız sistemi bulundu. Bu 1916’dan bu yana keşfedilen en yakın çift yıldız sistemidir. İkili yıldız hidrojen füzyonu gerçekleştiremeyecek kadar küçük ancak yeterince sıcak olan kahverengi cüce sınıfındadır. Sonuç olarak bu cisimler Güneş’e göre daha soğuk ve daha az parlaktır.

Sıradaki Göktaşı Yağmuru: İkizler

Sıradaki Göktaşı Yağmuru: İkizler

Gökyüzünün görsel şölenleri arasında kendine 1. sırayı alan göktaşı yağmurlarından birini daha 2012’nin bu son günlerinde izleyebileceğiz.İkizler göktaşı yağmuru ile 13 Aralık’ı 14 Aralık’a bağlayan gece saatte 100 dolayında yıldız kayması izleme şansınız olabilir. Bu göktaşları saatte 130 bin km hızla Dünya’ya düşecekler.

İkizler Göktaşı Yağmuru Başladı

İkizler Göktaşı Yağmuru Başladı

Gökyüzünün görsel şölenleri arasında kendine 1. sırayı alan göktaşı yağmurlarından birini daha 2011’in bu son günlerinde izleyebileceğiz. İkizler Takımyıldızı (Gemini) bölgesinden gelir gibi görünen bu göktaşları yılın en iyi 2. göktaşı yağmurudur. Bu akşam gözünüz yukarıda olsun.

İkizler Gözlemevi Gözüyle M8

İkizler Gözlemevi Gözüyle M8

Her iki yarımkürenin de gökyüzü favorisi Deniz Kulağı Bulutsusu (Lagoon Nebula ya da M8) Samanyolu Gökadası’ndaki en ilginç yıldız doğum bölgelerinden biridir. Küçük teleskoplar ya da dürbünle bulanık kırmızımsı görüntüsüyle bölge yeni yıldız doğumlarına sahne olmaktadır. Bulutsu 5000 ışık yılı uzaklıktadır.

Bir Yıldızda Sıcak Toz Diski Gözlendi

Bir Yıldızda Sıcak Toz Diski Gözlendi

Şili’deki Gemini Teleskopuyla 500 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın çevresinde dolanan küçük, kayalık gezegen oluşumunu sağlayan tozlu yapı keşfi yapıldı. Yalnız keşfi bir farkı var. Güneş Sistemi’nin oluşumuna hiç de benzemeyen bir yapıda yoğun çarpışmalardan oluştuğu gözlendi.

Şimdiye kadar birçok yıldızın çevresinde dolanan sıcak toz ve gaz bileşenleri saptandı. Ancak HD 131488 yıldızının çevresinde bulunan biraz farklı. Burada henüz bilinmeyen türde yıldıza yakın sıcak bir disk ve yıldızdan çok uzakta soğuk bir toz kütlesinin birbiriyle çarpıştığı bilgisi alındı.