Güneş Oluşurken Halkaları Varmış

Güneş Oluşurken Halkaları Varmış

Yeni bir araştırmaya göre Güneş Sistemindeki gezegenler oluşmadan önce Güneş’in halkaları vardı. Bu halkalar Satürn halkalarına benzer toz ve gaz bantları şeklindeydi ve muhtemelen Dünya’nın oluşumunda önemli rol oynadı. Rice Üniversitesinden astrofizikçi André Izidoro Dünya gibi yüzeyi en az %30…

Sisli Dans!

Sisli Dans!

Birbiri çevresinde dolanan çift, çevrelerini saran ‘sise’ aldırış etmeden danslarını sürdürüyor. Eh, biraz dikkat çekmek için bu şekilde girdim yeni keşfe. Olağandışı olaylar biraz abartıyla verilmeli değil mi? Bir gaz ve toz diski içinde birbirine dik yörüngelerde dolanan çift yıldız…

Yeni Kepler’den En Genç Gezegen Keşfi

Yeni Kepler’den En Genç Gezegen Keşfi

Gökbilimciler şimdiye kadar tespit edilmiş en genç, kelimenin tam anlamıyla yeni oluşmuş bir ötegezegen keşfettiler. Keşif, NASA’nın, eski adı Kepler olan K2 aracı ile gerçekleşti. Ek gözlemler Hawaii WM Keck Gözlemevi’nde yapıldı. Yeni gezegen K2-33b, Neptün’den biraz daha büyük olup…

İkili Yıldız Çevresinde Gezegen Oluşumu

İkili Yıldız Çevresinde Gezegen Oluşumu

Gökbilimciler bir çift yıldızın çevresinde hilal şeklinde toz yoğunluklu ve gaz yoksulu bir alan keşfetti. Bu alan daha önce ALMA dizisi ile gözlenmiş ve büyük yankı uyandırmıştı. Şimdi araştırma biraz daha derinleşmiş görünüyor. Gökbilimciler ikili yıldız sistemlerinde gezegenlerin nasıl oluştuğunu…

Gezegen-Oluşum Diskindeki Gizemli Dalgalar

Gezegen-Oluşum Diskindeki Gizemli Dalgalar

Yakın yıldızın etrafındaki benzersiz yapılar ESO’nun Çok Büyük Teleskopu ve NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu ile alınan görüntüleri inceleyen gökbilimciler yakın bir yıldızın etrafındaki tozlu disk içerisinde şimdiye kadar görülmemiş yapılar keşfetti. AU Microscopii adlı yıldızın diskinde dalga-benzeri yapısıyla hızla yer…

Beta Pic b’nin En İyi Görüntüsü Alındı

Beta Pic b’nin En İyi Görüntüsü Alındı

Gökbilimciler uzak bir gezegenin en iyi görüntüsünü elde etti. 22 yıllık yörünge dönemine sahip gezegenin Kasım 2013 ile Nisan 2015 arasındaki 1,5 yıllık hareketi ile yörüngesi belirlendi. 2008 yılında keşfedilen β Pictoris b (kısaca β Pic b) 10-12 Jüpiter kütlesinde…

Türk Gökbilimciden Çok Tartışılacak Keşif

Türk Gökbilimciden Çok Tartışılacak Keşif

Türk Gökbilimci Umut Yıldız çok tartışılacak bir çalışma gerçekleştirdi: Oksijen nerede? Herschel Uzay Gözlemevi verilerini irdeleyen Türk gökbilimcimiz Umut Yıldız kozmik sırlardan oksijen miktarıyla ilgili beklenenden farklı bir sonuca ulaştı. Buna göre yıldız oluşturan gaz ve toz bulutlarının içinde soluduğumuz…

Galaktik Düzlemin Kozmik Mücevherleri

Galaktik Düzlemin Kozmik Mücevherleri

Samanyolu’ndaki yıldızların büyük bir kısmı 100.000 ışık yılı uzunluğundaki Galaktik Düzlem üzerindedir. Güneş bu düzlem üzerinde hemen hemen merkez ile dış kenarın ortasında bulunur. Yıldızlararası ortam genelde boşluklarla kaplı olmasına karşılık yer yer gaz ve toz karışımları da kendilerine yer…