Dünya’dan binlerce ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın çevresinde dolanan gaz gezegen 50 Jüpiter kütlesinde toz halkasıyla çevrili. Keşif yayılan zayıf ışığın düzenli olarak büyük bir …
gaz gezegen
Jupiter Juno’yu Bekliyor
Jüpiter’in olağanüstü VLT görüntüleri Juno uzay aracının varışına günler kala yayınlandı NASA’nın Juno uzay aracının yakında gerçekleştireceği varışa hazırlık olarak, gökbilimciler ESO’nun Çok Büyük Teleskop’unu …
Hubble Neptün’de Yeni Koyu Girdap Gözledi
NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu tarafından 16 Mayıs 2016 tarihinde elde edilen yeni Neptün görüntülerinde koyu renkteki girdabın varlığını devam ettirdiği görüldü. 1989’de Gezgin-2 (Voyager 2) …
Büyük Kırmızı Leke Gözlem Altında
NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu Jüpiter’deki Büyük Kırmızı Leke’deki değişimleri izlemeye devam ediyor. Gözlemler, gezegen atmosferinde ender rastlanan dalga yapısını ortaya koymaktadır. Gökbilimciler böylece ilk kez …
Satürn Fırtınalarının Sırrı
Satürn’de büyük fırtınalar 30 yıldır sırrını koruyor. Ancak gökbilimciler NASA’nın Cassini uzay aracı verilerinin yardımıyla çözüme ulaşmış olabilir. Dev gezegendeki fırtınalar tüm gezegende parlak bantların …
Komşu da Su-Buzu Var
Carnegie’den Jacqueline Faherty başkanlığındaki bilim insanları ilk kez Güneş Sistemi dışında bir cisimde su-buzunun varlığına rastladı. Güneş Sistemi’nde Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi dev …
Doğrudan Görüntülenen En Küçük Gezegen
Hawai Subaru Teleskopu’nun kızılötesi verilerinden hareket eden uluslararası bir gökbilimci ekibi parlak yıldız GJ 504 çevresindeki dev bir gezegenin görüntüsüne ulaştı. Birkaç Jüpiter kütle ve …
Vega’da Büyük Asteroit Kuşağı Keşfedildi
Gökbilimciler gökyüzündeki en parlak ikinci yıldız olan Vega çevresinde büyük bir asteroit kuşağı keşfettiler. Keşif NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu ile Herschel Uzay Gözlemevi verileriyle gerçekleşti.
Vega çevresindeki asteroit kuşağının keşfi Fomalhaut adındaki başka bir yıldızın asteroit kuşağıyla benzerlik gösteriyor.
Asteroit Kuşağının Yaşama Etkisi
İki gökbilimciye göre yaşamın ortaya çıkması astroit kemerinin varlığıyla yakından ilgili.
Bilimciler yaşamın oluşmasında Güneş Sistemi’nin oluşum aşamasındaki gezegenimsi diskin evrimi ve Jüpiter’in dev kütle çekimiyle şekillenmiş, asteroit kuşağının konumu ve büyüklüğünün etkili olduğunu savunuyor.
Gezegen mi Kahverengi Cüce mi?
Princeton Üniversitesi’nden içinde gökbilimcilerin yer aldığı bir gurup bilim insanı, güneş benzeri bir yıldızın çevresinde dolanan en az bir gezegen olduğunu keşfettiler. Keşif doğrudan gözlem yoluyla yapıldı. Keşif Hawai’deki Subaru Teleskobu ile yapıldı ve önümüzdeki ocak ayında detayları açıklanacak.
Bulunan nesne GJ 758 b olarak kodlanmış olan bir büyük gezegen veya yıldız olmayı başaramamış bir kahverengi cüce olabilir. Nesneye ilişkin ilk görüntüler mayıs ve ağustos aylarında alınmış.