NASA’nın Curiosity gezgini, Mars’ın Gale Krateri’ni keşfederken, Kızıl Gezegen’in eski ikliminin nasıl değiştiğine dair yeni ayrıntılar sağlıyor. Bu yeni bulgular, Mars’ın yüzeyinde yaygın sıvı su olduğuna …
Gale Krateri
Merak Mars’ta Organik Molekül Buldu
NASA’nın Mars yüzeyinde dolanan Merak robotu deldiği kaya içerisinde atmosferdekinin on katı yoğunlukta metan gazı ile birlikte diğer organik moleküller buldu. Araştırmacılar atmosferdeki metan miktarının …
Merak: Gale Krateri Bir Zamanlar Göldü
Geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel basında Mars’ta bir göl bulunduğu haberi yayıldı. Gerçekten bir göl mü bulundu, yoksa bir göl kalıntısı mı? Haberin aslını buradan …
Merak: Mars’ın Geçmişi Mikrobik Yaşama Uygun
Merak’ın bir süre önce bir kayayı delerek analiz ettiği sonuca göre Mars’ta daha önce mikrobik yaşam gerçekleşmiş olabilir.
Merak’ın elde ettiği kaya tozunu inceleyen bilimciler, tozun içinde yaşam için önemli olan kimyasal maddelerden bazılarının varlığını belirledi.
Merak İlk Deliğini Açtı
NASA’nın Mars robotu Merak bir kayayı matkabıyla delerek görüntüsünü iletti. Robotun başarıyla geçen bu operasyonuyla birlikte ilk kez bir başka gezegende bir kaya delinip görüntülenmiş oldu. Robot bunun ardından bir dizi sondaj daha gerçekleştirecek. Merak Mars’ın Gale Krateri çevresinde iki yıl boyunca araştırmasını sürdürecek.
Merak Mars Kayasını Delmeye Hazırlanıyor
Mars gezgini Merak, Kızıl Gezegen’in sulu geçmişinin izlerini bulmak için üzeri düz ve ince kanallı kayaya doğru ilerliyor. Merak önümüzdeki günlerde kayalık alanın yanına gelecek ve bilimcilerin onayı ile kayayı incelemeye başlayabilecek. Merak 5 aydır Gale Krateri’nde inceleme yapıyor.
NASA’nın Curiosity Sondasının Mars’ta Yaptığı Keşif Hakkında
6 Ağustos 2012 tarihinde Mars yüzeyine inen NASA’nın Curiosity (Merak) adlı uzay aracı şimdiye kadar uzaya yollanmış en karmaşık ve becerikli robotların başında geliyor. Uzay aracının temel amacı Mars toprağında yaşam izi aramak.
Mars Atmosferi Değişim Halinde
NASA’nın otomobil büyüklüğündeki Mars gezgini Merak (Curiosity), gezegenin atmosferinin nasıl kaybolduğunu anlama yönünde önemli bilgiler elde etti.
Bu bilgiler eşliğinde bilimciler Mars’ın geçmişte yaşanabilir olup olmadığını anlayabilecek. Şu andaki Mars atmosferi Dünya atmosferinden 100 kat incedir.
Merak Mars’ta Dere Buldu
Merak (Curiosity) Mars’ta eskiden içinden gürül gürül su akan bir dere keşfetti. Önceki Mars görevlerinde Mars’ta eskiden su olduğuna ilişkin kanıtlar vardı, ancak ilk kez dere yataklarında görülen çakıllar ve su izlerinin yer aldığı kayalar görüntülendi.
Taşların boyutları ve şekilleri bir zamanlar akan suyun ipuçlarını taşıyor.
Merak’ın İlk Ölçümleri
Merak, Mars yüzeyine 16 gün önce indiği ve yazar Ray Bradbury’in adı verilen noktadan ayrılarak ileri doğru 6 m yol aldı. Merak Bradbury noktasının doğu-güneydoğu tarafında kalan 400 metre uzaklıktaki hedefe harekete geçmeden önce son kontrollerini yapmak ve çevreyi iyice tanımak amacıyla birkaç gün daha duracak.