Gökadalar bir grup ya da küme içinde birbirine yakın konumda bulunur. Biri hariç. NGC 6503 olarak bilinen sarmal bir gökada herkesten uzakta tek başına bulunuyor. …
galaksi
Bu Gökada Kan Kusuyor!
Bu yeni Hubble görüntüsü arka alandaki Abell 3627 gökada kümesinin merkezine hareket etmekte olan ESO 137-001 sarmal gökadasını gösteriyor. Bu kümenin kozmik bir şiddet uyguladığının …
Tüm İhtişamıyla M61
Hubble yakın gökadalardan NGC 4303 ya da diğer adıyla M61’i görüntüledi. Topu topu 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki gökada Samanyolu gibi 100.000 ışık yılı çapındadır. …
Hubble Bir Galaktik Çarpışma Öyküsü Anlatıyor
Uzak evrene baktığımızda gördüğümüz cisimlerin çoğu gökadalardır. Bunlar yıldızlar, gezegenler, gaz, toz ve karanlık maddeden oluşurlar. Hubble’ın katalogunda 2MASX J05210136-2521450 gökadası ilginç şekliyle öne çıkanlardan …
Hubble’ın Gözü M77’nin Derinliklerinde
45 milyon ışık yılı uzaklıktaki Messier 77 (M77) Balina (Cetus) takımyıldızında yer alan bir gökadadır. NGC 1068 olarak da bilinen gökada üzerinde en fazla çalışılanlardan biridir. Kollarındaki kırmızımsı yıldız oluşum bölgeleri, sarmal yapısı ve merkezinden yayılan enerjiden sorumlu koyu toz diskiyle öne çıkar.
ALMA İlk Yıldızların Hikâyesini Yeniden Yazdı
ALMA ile gerçekleştirilen gözlemler evrendeki yıldız doğumunun en hareketli olduğu dönemleri düşünüldüğünden çok daha önceye taşıdı. Yıldız doğumlarının en şiddetli patlamalarının Evren’in erken dönemlerinde çok büyük, parlak gökadalarda meydana geldiği düşünülüyor.
Yana Yatık Sarmal Gökada
Güney yarıküre takımyıldızlarından Ressam (Pictor) içinde yer alan ESO 121-6 Sarmal Gökadası’nın yatmış gibi görünen bu fotoğrafı Hubble Uzay Teleskopu ile elde edildi. Yan döndüğü için tamamı görünemese de merkezi şişkin bölgenin yoğun ışıması ve kenarlara doğrı sıkıca birbirine bağlı yoğun genç yıldız kümeleri fark ediliyor.
Dansçı Gökada!
Çubuklu sarmal gökada NGC 1097’nin merkezini saran parlak yıldız oluşum halkası Hubble Teleskopu ile görüntülendi. Görüntüde gökadanın tamamı görünmese de merkezi saran sarmal kolların görüntü çerçevesinin ötesine uzandığını tahmişn etmek zor değil.
Gökada 45 milyon ışık yılı uzaklıktadır.
Dağınık Sarmal Kollu Gökada
NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu yakın yıldızların arkasında ve uzak gökadaların önünde parlayan ESO 499-G37 sarmal gökadasını görüntüledi.
Gökadanın sarmal yapısını anlamak için Hubble doğanın izin verdiği açıdan görüntüyü elde etti. Gökada çekirdeğini çevreleyen soluk mavimsi rengiyle sarmal kollar açıkça görülebiliyor.
Birbirlerine Gittikçe Yaklaşan Gökadalar
VLT Tarama Teleskopu (VST) Herkül gökada kümesinde bulunan büyüleyici, etkileşimli bir gökada topluluğu görüntüledi. Üç saatten kısa bir gözlemle elde edilen oldukça detaylı yüzlerce gökadanın ve yeni görüntünün netliği, yakın evrenin keşfinde VST’nin ve onun devasa kamerası OmegaCAM’in büyük gücünü doğrulamaktadır.