Hubble Sabiti Sorunu

Hubble Sabiti Sorunu

Bildiğiniz gibi evren genişliyor. Gökada kümeleri arasındaki boşluk* tıpkı fırında pişen bir poğaça hamuru gibi büyüyor. Peki, evren ne kadar hızla genişliyor? Hubble ve diğer teleskoplar henüz bu sorunun yanıtında uzlaşamadı. Yani, ortada bir sorun var! Evrenin genişleme hızını ölçen…

Evrenin Genişlemesi Sorununa Çözüm Yeni Fizikte mi?

Evrenin Genişlemesi Sorununa Çözüm Yeni Fizikte mi?

Yaklaşık bir asır önce öne sürülen evrenin genişlediği olgusu Hubble teleskopu ile sürekli ölçülüyor. Gökbilimciler genişlemeye neyin sebep olduğunu bu gözlem verilerini anlamlandırmaya çalışarak bulmaya çalışıyor. Son Hubble verisi evrenin Büyük Patlamadan hemen sonra bilinenden daha hızlı genişlediğini ortaya çıkardı….

Evrenin Daha Hızlı Genişlediğine Ek Bir Destek

Evrenin Daha Hızlı Genişlediğine Ek Bir Destek

Hubble teleskopu verilerini kullanan uluslararası bir gökbilimci ağı, gökadaların dev kütle çekimi mercek etkisinden yararlanarak evrenin ne kadar hızlı genişlediğini birbirinden bağımsız olarak ölçtü. Yerel evren için ölçülen yeni genişleme hızı değeri önceki bulgularla tutarlı olmasına karşılık erken evren ölçümleriyle…

Bir Kuasarın Şiddetli Doğuşu

Bir Kuasarın Şiddetli Doğuşu

ALMA Evren’de bilinen en parlak gökadanın gizemlerini ortaya çıkardı Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) ile yapılan yeni gözlemlere göre Evren’deki en parlak gökada — Evren şimdiki yaşının % 10’undan daha gençken görülen kuasar W2246-0526 — o kadar çalkantılı ki, yıldız-oluşumundan…

Karanlık Maddeyi Aydınlatan Dev Gökyüzü Taraması

Karanlık Maddeyi Aydınlatan Dev Gökyüzü Taraması

VST KiDS Taraması’ndan ilk sonuçlar ESO’nun Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde bulunan VLT Tarama Teleskopu (VST) ile yapılan, güney gökküresine ait yeni ve büyük bir karanlık madde taramasına ait ilk sonuçlar yayınlandı. VST KiDS taraması ile gökbilimciler karanlık madde, karanlık enerji, gökada…

Evreni Karanlık Enerji mi Yok Edecek?

Evreni Karanlık Enerji mi Yok Edecek?

Yeni yapılan bir araştırma evrenin geleceğinin karanlık madde ve karanlık enerji arasındaki ilişkiye bağlı oılduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre gördüğümüz evrenin iskelesini oluşturan karanlık madde karanlık enerji tarafından yavaş yavaş yok edilmekte. Physical Review Letters’da yayınlanan makaleye göre son veriler karanlık…

Kozmik Istakozun Tozu Alındı

Kozmik Istakozun Tozu Alındı

ESO’nun VISTA teleskopu ile alınan bu yeni görüntü ile sıcak genç yıldızları çevreleyen toz kıvrımları ve parlayan gaz bulutlarından oluşan göksel bir manzara yakalandı. Bu kırmızı-ötesi görüntü 8000 ışık yılı uzaklıktaki NGC 6357 olarak bilinen yıldız doğumevinin şaşırtıcı yeni ışıklarını gözler önüne seriyor.

Evrenin Soğuduğu İspatlandı

Evrenin Soğuduğu İspatlandı

Evren genişliyor ve genişledikçe de soğuyor. Bu işin kuramsal kısmı. Acaba gerçekten durum bu mu?
CSIRO radyo teleskopunu kullanan gökbilimciler Büyük Patlama Kuramı’nın öngördüğü şekilde evrenin sıcaklığının düştüğünü belirledi.
Buna göre evren şimdikinin yarı yaşındayken daha sıcaktı.

Spitzer Hubble Sabitini Test Etti

Spitzer Hubble Sabitini Test Etti

Spitzer Uzay Teleskopu verileriyle yola çıkan gökbilimciler evrenin genişleme hızı olarak bilinen Hubble sabiti için en hassas ölçümü gerçekleştirdi. İlk olarak 1920’lerde Edwin P. Hubble tarafından ortaya atılan Hubble sabiti, evrenin 13,7 milyar yıl önce Büyük Patlama sonucunda oluştuğunun bir kanıtıdır.

Çok Uzaklarda Gizlenen Gökada

Çok Uzaklarda Gizlenen Gökada

Spitzer ve Hubble Uzay Teleskoplarının güçlerini birleştiren araştırmacılar kozmik büyütme yardımıyla en uzaktaki gökadayı keşfetmiş olabilir. Evrenin daha 500 milyon yıl yaşındayken oluşmuş gökada görüntüde pırıl pırıl parlamaktadır. Gökada evrenin karanlık döneminin sona ermesinin hemen ardından oluşmuştur.