Enceladus’a Kırmızıöte Bakış

Enceladus’a Kırmızıöte Bakış

Cassini uzay aracının ilettiği son verilerle, Satürn’ün uydusu Enceladus’un şimdiye kadar üretilmiş en ayrıntılı küresel kırmızıöte görüntüler elde edildi. Bu görüntüleri oluşturmak için kullanılan veriler uydunun kuzey yarıküresinin iç kısmından yüzeye çıkan buza dair güçlü kanıtlar sunuyor. Cassini’nin Görünür ve…

Satürn’de Yaz Başladı

Satürn’de Yaz Başladı

Hubble teleskopu 4 Temmuz 2020’de Yer’den 1.34 milyar kilometre uzaklıktaki Satürn’ün fotoğrafını çekti. Satürn’ün bu görüntüsünde yaz aylarını yaşamaya başlayan kuzey yarımküresi bize dönük durumda görülüyor. Hubble teleskopu, gaz devinde bir dizi küçük atmosferik fırtınaya rastladı. Bunlar Hubble gözlemlerine göre…

Cassini’nin Son Pozu: Muhteşem Satürn

Cassini’nin Son Pozu: Muhteşem Satürn

Cassini 13 yıldır evi olarak bildiği Satürn çevresindeki macerasını geçtiğimiz Eylül ayında sona erdirmişti. Ancak aracın ilettiği verilerle keşifler sürecek. Cassini, Satürn’e düşmeden önce dev gezegene son kez baktı ve bu fotoğrafı çekti. Cassini’nin 13 Eylül 2017’de geniş açılı kamerası…

Enceladus’un Okyanusundaki Aktif Güç

Enceladus’un Okyanusundaki Aktif Güç

NASA’nın Cassini görevi araştırmacılarının öne sürdüğü yeni modele göre Satürn’ün Enceladus uydusunda milyarlarca yıldır süren hidrotermal aktivitesinin nedeni çok gözenekli bir çekirdeğe sahip olması olabilir. Enceladus’daki olağanüstü jeolojik etkinliğin enerjisinin kaynağı ne? Bilim insanlarının on yıldır cevabını aradığı bu sorunun…

Enceladus’ta Çarpışmanın İzleri

Enceladus’ta Çarpışmanın İzleri

Cassini verileriyle yapılan bir araştırmaya göre Satürn’ün buzlu Enceladus uydusu geçmişte bir çarpışmaya uğramış olabilir. Araştırmacılara göre uydunun bir asteroitle çarpışması sonucu dönme ekseninin (kuzey ve güney kutuplarını birleştiren çizgi) yön değiştirdi. Uydunun özelliklerini inceleyen ekip Enceladus’un dönme ekseninin normal…

Yeni Yörüngeden İlk Satürn Pozları

Yeni Yörüngeden İlk Satürn Pozları

Cassini görevinin son aşamasına girerek Satürn’ün atmosferlerine ait aşağıdaki fotoğrafları yolladı. Bu görüntülerde gaz devinin kuzey kutbundaki altıgen biçimli jet akışları dikkatleri çekiyor. Cassini 30 Kasım’da halkalara doğru yaklaşmaya başladı. Toplamda 20 yörüngeden oluşacak son aşamanın ilk bölümünde araç gezegenin…

Europa’da Su İzleri

Europa’da Su İzleri

Hubble teleskopu, Jüpiter’in uydusu Europa’nın yüzeyindeki yarıklardan su buharı olduğu düşünülen fışkırmaları görüntüledi. Bu veriler daha önce çok daha yüksek noktalarda gözlenen izlerin su buharı olduğu fikrini güçlendirmektedir. Buna göre Europa’nın yüzeyinin alında sıvı okyanusun olduğu yönündeki teori için sağlam…

Enceladus’un Kabuğu Kâğıt Gibi

Enceladus’un Kabuğu Kâğıt Gibi

Güneş Sistemi’nde bolca bulunan buzlu uydulardan biri olan Satürn’ün Enceladus uydusunun iç kısmının yaşama ev sahipliği yapacak kadar ‘sıcak’ olduğu belirlenmişti. Enceladus, Dünya’dan uzak olmasına karşılık farklı yöntemlerle üzerinde çalışılması kolay bir cisimdir. Buzla kaplı kabuğunun altında Jüpiter’in Europa uydusunda…

Satürn’ün Eski ve Yeni Uyduları

Satürn’ün Eski ve Yeni Uyduları

İkinci uyduyu bulun… Satürn’ün halkaları ile uyduları bazen sıra dışı görüntü oluşturur. Cassini uzay aracının elde ettiği bu görüntüde halkalarla birlikte iki uydu görülüyor. Satürn’ün halkaları 1610 yılında Galileo Galilei tarafından ilk kez ortaya konulduğundan bu yana ilgi çekmiştir. Bu…

Satürn’ün Uyduları Dinozorlardan Daha Genç Olabilir

Satürn’ün Uyduları Dinozorlardan Daha Genç Olabilir

Yeni araştırmalar Satürn’ün buzlu uydularının ve ünlü halkalarının yakın zamanda şekil aldığını gösteriyor. Bu yapılar dinozorların saltanatlarını sürdüğü dönemden daha sonra oluşmuş olabilir. Satürn’ün halkaları 1600’lerden bu yana bilinmektedir ve yaşları tartışma konusudur. En basit varsayım halkaların ve uyduların gezegenin…