Bir Varmış Bir Yokmuş

Bir Varmış Bir Yokmuş

2009 yılında var olduğu bildirilen GJ 581d gezegeniyle ilgili tartışmalar sürüyor. Kimine göre orada bie gezegen yok. Yeni yapılan bir çalışmaya göreyse gerçekten böyle bir gezegen var. Bir gezegen yıldızı çevresinde dolanırken yıldızın yaydığı ışığın dalga boyunda küçük farklılıklar gözlenir….

İlk Kez Ötegezegende Gün Uzunluğu Ölçüldü

İlk Kez Ötegezegende Gün Uzunluğu Ölçüldü

VLT, Beta Pictoris b’nin dönüş hızını ölçtü ESO’nun Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile yapılan gözlemlerle, ilk kez, bir ötegezegenin kendi etrafındaki dönme süresi belirlendi. Beta Pictoris b’nin bir gününün sadece sekiz saat olduğu bulundu. Bu, Güneş Sistemi’ndeki herhangi bir gezegen…

41 Yeni Gezegen Daha

41 Yeni Gezegen Daha

Hawaii’deki Keck Gözlemevi’nde bulunan Dünya’nın en büyük iki teleskopundan birini kullanan bilim insanları Kepler tarafından görülen 41 gezegeni onaylayarak 16’sının kütlesini belirlediler. Kepler uzay teleskopunun keşfettiği gezegen adaylarının dörtte üçü Dünya ile Neptün arası büyüklüğe sahipler. Bu tür gezegenlerin Samanyolu’nda…

En Hafif Gezegen Görüntülenmiş Olabilir!

En Hafif Gezegen Görüntülenmiş Olabilir!

ESO’nun Çok Büyük Teleskop’unu kullanan bir gökbilimciler ekibi parlak bir yıldızın yakınında hareket eden sönük bir cisim görüntüledi. Kütlesi Jüpiter’in dört ila beş katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen gezegen, Güneş Sistemi dışında şimdiye kadar doğrudan görüntülenen en hafif gezegen özelliğini…