Bir sanatçının püskürttüğü grafiti gibi buz yüzeyli Tetis (Tethys) yüzeyinde bilinmeyen kırmızı renkte yay çizgileri görülüyor. Bu görüntü Satürn Sistemi’ni izleyen NASA’nın Cassini uzay aracı …
Dione
Buz Uydu Dione’a Yakından Bakış
Satürn’ün bol çukurlu uydusu Dione Cassini’nin yakın uçuşu sırasında görüntülendi. Satürn sistemini inceleyen Cassini uydusu 16 Haziran’da Dione’un 516 km yakınından geçti. Sol tarafta görülen …
Dione’da Yüzey Hareketliliği Saptandı
Uzaktan bakıldığında Satürn’ün Dione uydusu uysal, sakin bir bilardo topunu andırır. NASA’nın Cassini uydusu uydudaki 800 km genişliğinde alanı kaplayan bir dağın yakın çekim görüntülerini …
Cassini’den Satürn Sistemi Görüntüleri
Mimas’ın gölgesi Satürn’ün güney yarıküresi üzerinde. Mimas’ın kendisi görüntüde olmamasına karşılık gölgesi dev gaz gezegen üzerine düşmüş. Gezegenin halkaları ise görüntünün üst kısmında görülüyor. Cassini bu görüntüyü dar-açılı kamerası ile 21 Ocak 2012’de kaydetti.
Cassini’den “Mutlu Yıllar” Kartları
NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn Sistemi görüntülerinden oluşan birbirinden güzel yeni tebrik kartları hazırladı. Zaten Güneş Sistemi’nin en gözde gezegenlerinden Satürn’ün bu güzel görüntülerini süsleyenler ise en büyük uydusu Titan ve diğer uydu geçişleri.
Cassini Enceladus’un Peşini Bırakmıyor!
Satürn’ü ve uydularını Cassini ile keşfetmeye devam ediyoruz. Cassini Enceladus’a yaptığı yakın uçuşun ardından yeni buz fıskiyeleri görüntülerini iletti.
Çekilen görüntülerde uydunun Güney Kutbu’nu aydınlatan buz fıskiyeleri göze çarpıyor. Bu buz fıskiyeleri uydudaki ‘kaplan çizgileri’ olarak adlandırılan derin çatlaklardan yayılıyor.
Cassini’den Rhea İzlenimleri
Bilim insanları Güneş Sistemi’ndeki gezegen ve uydularına yönelik haritalama çalışmasına devam ediyor. Haritası oluşturulmaya çalışılan bir başka cisim ise Satürn’ün Rhea uydusu. 1528 km’lik çapıyla en büyük ikinci Satürn uydusu olan Rhea, Satürn’den 527 bin km uzaklıkta bulunuyor. Uydu 1672’de Cassini tarafından keşfedildi.
Enceladus Su Püskürtmesinin Nedeni:Gel-Git
Enceladus yüzeyi -160 C derece gibi dondurucu bir sıcaklığa sahiptir. Buna karşılık Cassini 2005 yılında Enceladus’un Güney Kutbu’ndan uzay boşluğuna suyun püskürdüğünü görüntüledi. Bu ise buz yüzeyinin altında sıvı halde bir su deposu olabileceği şeklinde yorumlandı. Daha sonra Cassini suyun tuzlu olduğunu ortaya çıkardı.