Kraliçe takımyıldızında yaklaşık 550 ışık yılı uzaklıkta yer alan IC 63 ürkütücü izlenimi veren bir bulutsudur. Kraliçe’nin hayaleti olarak bilinen IC 63’deki değişken yıldız Gama …
değişken yıldız
Evrenin En Gizemli Yıldızı
Bir yıldız düşünün… Parlaklığı ortalamanın beşte biri kadar azalıp sonra ‘hop’ tekrar normal değerine geliyor. Yani parlaklığı öyle azalıyor ki benzeri yok. Nedeni ise tartışmalı. …
Samanyolu’nun Eski Kalbi
VISTA yaşlı küresel kümelerin izlerine rastladı. ESO’nun kırmızı-ötesi VISTA teleskopu ile Samanyolu’nun merkezinde ilk kez RR Lyrae olarak bilinen eski tür yıldızların izine rastlandı. RR …
Yeni Bir Değişen Yıldız Sınıfı Keşfedildi
Yıldız parlaklığındaki küçük değişimler yepyeni bir yıldız sınıfını ortaya çıkardı Şili’de ESO’nun La Silla Gözlemevi’ndeki 1.2 metrelik İsviçre yapımı Euler teleskobundan yararlanan gökbilimciler, yeni bir …
İki Süpernova Keşfedildi
Dünya’ya ışığı yüz milyonlarca yıl sonra ulaşan iki süpernova patlaması keşfedildi. Yaklaşık 450 milyon yıl önce patlamış olanı, Everest, 230 milyon yıl önce patlayana ise Sherpa adı verildi. Süpernovalar Tip Ia sınıfındadır. Biri 16 diğeri 18 kadir parlaklığa sahip cisimleri bırakın çıplak gözle görmeyi, amatör teleskopla bile görmek olanaksızdır.
Tarihi Yıldız Yine İşbaşında
Evrende milyarlarca kez milyarlarca yıldız olmasına karşılık, 1923 yılında keşfedilen değişken yıldızla gökbilimin seyri değişti.
Hubble verdiği numarayla V1 olarak kodlanan Sefeid yıldız komşu gökada Andromeda (M31)’nın dış kısmında bulunuyor. Aradan geçen yaklaşık 90 yıl sonunda V1 tekrar kendini gösterdi.
Toz Diskli NGC 247 Gökadası
NGC 247 gökadası güney yarıkürede görülebilen yakın sarmal gökadalardan biridir. ESO’nun teleskopuyla alınan yeni görüntüde pembe renkle gösterilmiş olan ve bol hidrojen bulutlarıyla yüklü bölgeler yeni yıldız oluşum yerleridir. Bundan dolayı da gökadanın sarmal kolları düzensiz ve gevşek bir görünüm sergiliyor.