VLT ile 42 Büyük Asteroit Görüntülendi

VLT ile 42 Büyük Asteroit Görüntülendi

Avrupa Güney Gözlemevinin Şili’deki Çok Büyük Teleskobunu (ESO’nun VLT’si) kullanan gökbilimciler Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağında bulunan 42 büyük cismi görüntüledi.  Daha önce bu kadar büyük asteroitler bu kadar keskin görüntülenmemişti. Gözlemler küresel yapıdan köpek kemiği gibi çeşitli şekillerde…

Ceres’teki Parlak Nokta Bilmecesi Çözüldü

Ceres’teki Parlak Nokta Bilmecesi Çözüldü

Mars ile Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında bulunan Ceres çevresinde görev yapan NASA’nın Dawn aracı cüce gezegene ait yakın plan görüntüleri işlenmeye devam ediyor. Görevi Ekim 2018’de sona eren araç Ceres yüzeyine 35km kadar yaklaşmıştı. Elde edilen görüntüler eşliğinde araştırmacılar…

Kepler ve Dawn’a Veda

Kepler ve Dawn’a Veda

Kepler Saklanan milyonlarca gezegen olduğunu ve bunların yüzlercesini keşfeden Kepler teleskopu dokuz yıllık çalışmanın ardından emekliye ayrıldı. Yakıtı biten teleskop Dünya’dan güvenli bir uzaklıkta bırakıldı. Kepler şimdiye kadar 2600’den fazla gezegen keşfetti. Bunların bir kısmı yaşamı destekleyecek yapıda olabilir. Kepler…

Şafak Ceres’in Dibinde!

Şafak Ceres’in Dibinde!

NASA’nın Şafak (Dawn) aracı Güneş Sisteminin oluştuğu dönemden kalan asteroit kuşağındaki en büyük cisim olan Ceres’in en yakın yörüngesine girdi. Bununla birlikte oldukça çarpıcı bilgiler iletmeye başladı. Uzay aracının yolladığı son görüntülerde Occator kraterinin çevresi görülüyor. Araç bu sırada diğer…

Ceres’in İç Evrimi Araştırılıyor

Ceres’in İç Evrimi Araştırılıyor

Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük cismi Ceres’in yüzey özellikleri ile iç yapısının evrimi arasında bilinenden daha yakın ilişki var. Özellikle çukur zincirleri ve Ceres’te yaygın olan ikincil kraterlerin özellikleri bu çalışmaya konu oldu. Veriler, Ceres yüzeyinin altındaki…

Ceres Manzaraları

Ceres Manzaraları

Asteroit kuşağındaki en büyük cisim olmasına karşılık bir cüce gezegen olan Ceres ile ilgili pek bilgimiz yoktu. Hubble gibi gelişmiş teleskoplarca elde edilen veriler çapı, kütlesi gibi temel bilgiler veriyordu. Bu gizemli ve Güneş Sistemi’nin kökeni hakkında önemli ipuçları verecek…

Ceres’in Parlak Kraterleri

Ceres’in Parlak Kraterleri

Şafak aracı cüce gezegen Ceres’in yeni görüntülerini iletti. Yeni görüntülerde ilgi parlak madde içeren kraterlerde toplandı. Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı’nın en büyük cismi olan cüce gezegen Ceres NASA’nın Şafak (Dawn) adlı uzay aracı tarafından inceleniyor. Araç Ceres’ten 385…

Şafak Aracı Sunar: Ceres’in Filmi

Şafak Aracı Sunar: Ceres’in Filmi

Asteroit Kuşağı’ndaki en büyük cisim olan cüce gezegen Ceres’i Mart 2015’den bu yana gözleyen Şafak (Dawn) adlı uzay aracının yolladığı görüntülerle film oluşturuldu. Filmde Ceres üzerinde öne çıkan kraterlere yer verildi. Ceres yüzeyindeki yükseltiler, çukurlar, ovalar net bir şekilde ortaya…

Şafak’tan Ceres Detayları

Şafak’tan Ceres Detayları

Gökbilimcilerin 2015 yılındaki gözdelerinden biri de cüce gezegen Ceres’ti. Ceres çevresinde dolanan Şafak (Dawn) uzay aracı gezegenin oldukça yakınından geçerek önemli ayrıntıları iletti. Şafak 19-23 Aralık 2015 tarihleri arasında Ceres’in 385 km uzağından geçerek bu fotoğrafları elde etti. Piksel başına…

Şafak Aracından Ceres Filmi

Şafak Aracından Ceres Filmi

Ceres yüzeyindeki parlak noktalar, yükselen bir dağ ve diğer yapılar Şafak aracının 3 boyutlu (3D) görüntülerinde dikkat çekiyor. Ayrıca merkezinde parlak bir alan olan Occator krateri de oldukça şaşırtıcı özelliklere sahip olabilir. Occator’un parlak noktalarına farklı dalga boylarında bakıldı ve…