Süpernova ve Kara Delik Çevresine Yakın Bakış

Süpernova ve Kara Delik Çevresine Yakın Bakış

XRISM, süperkütleli bir kara deliğin etrafındaki ve bir süpernova kalıntısındaki malzemenin yapısını, hareketini ve sıcaklığını benzeri görülmemiş bir ayrıntıyla ortaya çıkardı. Gökbilimciler, teleskobun fırlatılmasından bir yıl bile geçmeden, yeni X-ışını teleskobunun ilk bilimsel sonuçlarını bugün sundular. Devasa bir kara delik…

Webb Gözüyle Tarantula Bulutsusu

Webb Gözüyle Tarantula Bulutsusu

NASA’nın James Webb Uzay Teleskopu, 30 Doradus ya da diğer adıyla Tarantula Bulutsusuna yeni bir bakış açısı veriyor. Adı örümceğe benzerliğinden gelen bölge, Webb’in görüntüsünde yuvasını gösteriyor (örümceğin ipliksilerle ördüğü evi). Webb’in bu görüntüsündeki Tarantula Bulutsusu, ilk kez ortaya çıkan…

Komşudaki Yıldız Kümesinde Bir Karadelik Keşfedildi

Komşudaki Yıldız Kümesinde Bir Karadelik Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevinin Çok Büyük Teleskopunu (ESO’nun VLT’si) kullanan gökbilimciler Samanyolu’nun dışındaki bir yıldızın hareketindeki değişikliğe bakarak küçük bir karadelik keşfettiler. Bu tespit yöntemi ile ilk kez gökadamızın dışında bir karadelik keşfedildi. Yöntem, Samanyolu’ndaki ve yakın gökadalardaki gizli karadelikleri ortaya…

Hubble’dan 30. Yıl Manzarası: Kozmik Resif

Hubble’dan 30. Yıl Manzarası: Kozmik Resif

Hubble 30. yılını komşu bir gökadadaki yeni yıldız oluşum bölgesindeki kaotik yapıyı görüntüleyerek kutluyor. Görüntüdeki iki bulutsudan dev kırmızı olanı NGC 2014 ve daha küçük mavi olanı ise NGC 2020 olarak bilinmektedir. Bulutsular Samanyolu’ndan 163,000 ışık yılı uzaktaki uydu gökadada…

Dev Yıldızların Kökeni

Dev Yıldızların Kökeni

Hubble teleskopu ile üretilen bu görüntü ünlü Tarantula Bulutsusunun eteklerindeki yıldız oluşum bölgesine ait. Gaz ve toz bulutu içinde ve kenarlarında bulunan birçok genç ve büyük yıldız, kütleli yıldızların kökenini incelemek için mükemmel bir araştırma bölgesi oluşturmaktadır. Görüntüdeki parlak pembe…

Yeni Yıldız Baloncukları

Yeni Yıldız Baloncukları

Büyük Macellan Bulutunda (LMC) yeni oluşan yıldızların bu parıltılı bölgesi ESO’nun Çok Büyük Teleskopu üzerindeki Çoklu Birim Tayfsal Kaşifi (MUSE) ile yakalandı. LMC’de görece az miktarda bulunan toz ve MUSE’nin keskin görüşü bölgenin karmaşık ayrıntılarının görünür ışıkta ayırt edilebilir olmasını…

ALMA ve VLT’den Yeni Yıldız Bulguları

ALMA ve VLT’den Yeni Yıldız Bulguları

ALMA ve VLT’yi kullanan gökbilimciler hem evrenin erken döneminde yıldız oluşumunun yoğun olarak gerçekleştiği gökadalarda hem de yakın bir gökada içinde daha sakin gökadalara gore çok daha yüksek oranda büyük kütleli yıldız bulunduğunu keşfettiler. Bulgular gökadaların nasıl evrimleştikleri, kozmik yıldız…

Kalabalık Bir Çevre

Kalabalık Bir Çevre

160 000 ışık yılı ötede parlak bir şekilde ışıldayan Tarantula Bulutsusu Samanyolu gökadamızın uydusu Büyük Macellan bulutunun en dikkat çekici özelliklerinden biridir. ESO’nun Şili’deki Paranal gözlemevinde bulunan VLT Tarama teleskopu bu bölgeyi ve zengin çevresini hassas bir şekilde inceledi. Gözlemler…

Devlerin Sayısı Daha Fazla Olabilir!

Devlerin Sayısı Daha Fazla Olabilir!

Gökbilimciler komşu bir gökadadaki büyük yıldızların beklenenden daha fazla sayıda olduğunu ortaya koydu. Büyük Macellan Bulutu gökadasındaki dev yıldız oluşum bölgesi Tarantula bulutsusu (veya 30 Doradus) üzerinden gerçekleşen keşif, evrenin zaman içinde nasıl evrimleştiğine yönelik mevcut bilgilerimizi genişletiyor. Sonuçlar Science…