Muhteşem Bir Küme: Westerlund 2

Muhteşem Bir Küme: Westerlund 2

Karşınızda Hubble Uzay Teleskopu’ndan tabloluk bir küme. Westerlund 2 kümesi ve çevresini ele alan görsel 25 yıldır görev yapan NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu verileriyle üretildi. 20 bin ışık yılı uzaklıktaki küme güney takımyıldızlarından Carina’da yer alıyor. Telif Hakkı: NASA, ESA,…

VISTA’nın Gözleri Samanyolu Üzerinde

VISTA’nın Gözleri Samanyolu Üzerinde

Trifid Bulutsusu’nun yeni kırmızı-ötesi görüntüsü çok daha ötedeki yeni değişen yıldızları ortaya çıkardı ESO’nun VISTA tarama teleskopu ile alınan bu görüntü ünlü Trifid Bulutsusu’nun yeni halini gözler önüne seriyor. Kırmızı-ötesi ışıkta gözlem yapan gökbilimciler Samanyolu’nun merkezi bölgelerini örten toz boyunca…

Hubble’dan Maymun Kafası Bulutsusu

Hubble’dan Maymun Kafası Bulutsusu

Hubble Uzay Teleskopu her yıl doğum gününü yeni bir fotoğrafla kutlar. 24. Doğum gününde Hubble bizi Maymun Kafası Bulutsusu (Monkey Head Nebula) ile tanıştırıyor. NGC 2174 olarak bilinen gaz ve toz bulutu Avcı takımyıldızı yönünde olup aramızda 6400 ışık yılı…

Bir Göz Bizi İzliyor!

Bir Göz Bizi İzliyor!

3000 ışık yılı uzaklıktaki Kedi Gözü Bulutsusu (NGC 6543) kedi gözünü andıran ilgi çekici bir gökcismidir. NASA/ESA Hubble Uzay Teleskopu ile elde edilen bu görüntüde birçok kabarcık görülüyor. Bu şekiller ömrünün sonuna gelmiş bir yıldızın katmanlarını fırlatmasıyla oluşur. Büyük bir…

Kozmik Ocak

Kozmik Ocak

NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Aracı ya da kısa adıyla WISE, Avcı (Orion) takımyıldızındaki Büyük Bulutsu’yu görüntüledi. Avcı, Aralık’tan Nisan ayına kadar gökyüzünde dikkati çeken bir takımyıldızdır. Avcı Bulutsusu (M42) takımyıldızın ortasındaki birbirine yakın görünen ve Avcı’nın kemerini oluşturan üç yıldızın altında yer alır.

Üç Uzay Teleskopu ile Helis Bulutsusu

Üç Uzay Teleskopu ile Helis Bulutsusu

Spitzer Uzay Teleskopu ve Gökada Gelişimi Tarayıcısı (GALEX) görüntülerinin birleştirilmesiyle elde edilen bu sıra dışı görüntü, ölmekte olan bir yıldızın çevreye yaydığı gaz ve toz bulutunu gösteriyor. Ölen yıldızın sıcak çekirdeğinden saçılan yoğun morötesi ışıma, yıldızın çevresindeki tozlu katmanları aydınlatıyor.

Çok Parlak Bir Süper Balon

Çok Parlak Bir Süper Balon

Bu görüntü Samanyolu’ndan 160 000 ışık yılı uzaklıktaki uydu gökada Büyük Macellan Bulutu’ndaki bir süper balonu gösteriyor. Bu tür bulutsular kütleli yıldızların süpernova ile patlamasının ardından uzaya yaydıkları yoğun ışıma ve yüksek hızlarla hareket savurdukları madde sonucunda oluşuyor.

Güçlü Bir İtmeyle Oluşan Patlama Artığı

Güçlü Bir İtmeyle Oluşan Patlama Artığı

Büyük kütleli yıldızların hayatı, patlamaları sonrasında görülen yapının incelenmesiyle ortaya çıkarılabilir. NASA’nın Chandra X-Işını Gözlemevi 12 yıldır gökada üzerinde çeşitli yerlerde görülen süpernova kalıntılarını inceliyor.

Bu incelemelerin son örneği ise G350.1+0.3 olarak kodlanmış süpernova kalıntısıdır.

Omega Bulutsusu

Omega Bulutsusu

ESO’nun Çok Büyük Teleskopu (VLT) ile Omega Bulutsusu’nun net bir görüntüsü elde edildi. Bulutsu’nun gül rengindeki orta kısmındaki yeni yıldız oluşturan gaz ve toz bulutları ayrıntılı bir şekilde görülebiliyor.

Omega ya da diğer adıyla Kuğu Bulutsusu 6500 ışık yılı uzaklıktadır.

WISE’den Çelenk Bulutsusu

WISE’den Çelenk Bulutsusu

NASA’nın WISE uzay teleskopu süs çelengi görünümünde yeni bir uzay görüntüsünü dünyaya iletti. Mavi-beyaz yıldızın başını çektiği manzarada, yeşilimsi bulutun ortasında kırmızı bir toz bulutu görüntüyü tamamlıyor. Yıldız oluşum bulutsusu Barnard 3 Bulutsusu olarak biliniyor.