Kanarya Adaları Astrofizik Merkezindeki (IAC) araştırmacılar Gran teleskopu (GTC) üzerindeki OSIRIS aleti yardımıyla ilkel evrendeki en yoğun gökada kümesi oluşumunu keşfetti. Araştırmacılar 12.5 milyar ışık …
Başak Kümesi
Gökadalar da Ölür!
Japon ve Danimarkalı gökbilimcilerin işbirliği ile keşfedilen antik gökadalardan birinin Büyük Patlamadan 1,5 milyar yıl sonra ölmeye başladığını belirledi. Dev gökada, Samanyolu’ndan daha büyük (bir …
Yalnız Güzel: NGC 3344
Güzellik, zarafet, karizma… Bu güzelim sarmal gökada ideal bir sevgilinin tüm özelliklerine sahiptir. Hubble, gökbilimcilere oldukça zarif ve karmaşık yapıya sahip NGC 3344 gökadasını incelemeleri …
Kozmik Kaostan Çözüm Anahtarı
Chandra X-ışını Teleskopu’nu kullanan gökbilimciler yıldızların nasıl oluştuğunu anlayabilmek için gökada kümelerindeki kaotik durumdan yararlanmayı amaçlıyor. Bir uçak yolculuğu ani iniş ve çıkışlara neden olan …
Ultra Kütleli Karadelikleri Olan Gökadalar
NASA’nın Chandra X-ışını Gözlemevi verilerine dayanılarak yapılan bir çalışmaya göre evrenin ilk karadeliklerinden bir kısmı sanılandan daha büyük olabilir.
Gökbilimciler büyük karadelikler sınıfındaki süper kütleli karadeliklerle ilgili bazı bilgilere sahiptir. Bunlar çevrelerindeki yıldız ya da devasa maddelerin hareketleriyle dolaylı olarak incelenir.
VLT ile Başak’ın Gözleri
ESO’nun Çok Büyük Teleskopu Gözler takma adlı tuhaf gökada çiftinin şimdiye kadar ki en dikkat çekici görüntüsünü yakaladı. Çiftin büyük olanı NGC 4438 daha önceden sarmal bir gökada idi, fakat son birkaç yüz milyon yıl içinde diğer gökadalarla çarpışarak kötü bir şekil bozukluğuna uğradı. Çift 50 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.