Dünya çekimine yakalanarak Dünya ile birlikte Güneş çevresinde dolanan küçük bir asteroid keşfedildi. Üstelik uzun yüzyıllar boyunca da bu yörüngesinde kalacak. 2016HO3 adlı cisim Dünya …
asteroid
Kahverengi Cücelerin Bile Gezegenleri Olabilir
İlk kez bir kahverengi cücenin etrafındaki toz diskinin içerisinde, yeni doğan yıldızların etrafındaki yoğun disklerde olduğu gibi milimetre-boyutlarında katı parçacıklar bulundu. Kozmik toz olarak bilinen bu küçük parçacıklar çok ince kurum (is) ve kum taneciklerine benzemektedir.
Jüpiter’de Bir Parlama Daha!
10 Eylül 2012’de amatör gökbilimci Dan Peterson Jüpiter’de bir patlama gözledi. Patlama hakkında rapor yazan Peterson’ın ardından başka bir amatör gökbilimci George Hall, Jüpiter gözlem filmlerini incelediğinde aynı olayı farketti. Çarpmanın ardında Jüpiter atmosferinde Büyük Okyanus büyüklüğünde bir leke oluştu.
Asteroid Adlandırma Yarışması
Dünya genelindeki tüm öğrencilere açık olan yarışmada amaç bir uzay aracı tarafından ziyaret edilecek astreoide (küçük gezegen) isim önerilmesi olacak. Yarışmaya 18 yaşından küçük tüm öğrenciler velilerinin veya öğretmenlerinin başvurusu ile katılabilecek.
Yarışmaya katılabilmek için son tarih 2 Aralık 2012’dir.
İkizler Göktaşı Yağmuru Başladı
Gökyüzünün görsel şölenleri arasında kendine 1. sırayı alan göktaşı yağmurlarından birini daha 2011’in bu son günlerinde izleyebileceğiz. İkizler Takımyıldızı (Gemini) bölgesinden gelir gibi görünen bu göktaşları yılın en iyi 2. göktaşı yağmurudur. Bu akşam gözünüz yukarıda olsun.
Swift ve Hubble Asteroit Enkazında
Geçtiğimiz yıl gökbilimciler Scheila adlı bir asteroitin kısa bir süreliğine parlaklığını birden arttırdığına keşfetti. NASA’nın Swift ve Hubble teleskopları verilerine göre bunun nedeni Scheila’ya çarpan küçük bir asteroit. Araştırmacılar çarpışma sonucunda 660 000 tondan fazla tozun atıldığını hesapladı.
WISE’den Kuyrukluyıldız Keşfi
NASA’nın WISE aracı kızılötesi ile uzayı gözlemlerken ilk kuyrukluyıldızını keşfetti. P-2010 B2 olarak kodlanan nesnenin 2 km’lik bir çapı olduğu ve Dünya’dan 175 milyon km uzaklıkta olduğu belirlendi. Araç, geçtiğimiz günlerde ilk asteroitini keşfetmişti.
Asteroidlerin Oluşturduğu X-Enkazı
Hubble Uzay Teleskobu ile X şeklini andıran sıra dışı bir enkaz yapısı keşfedildi. Nesnenin iki asteroidin kafa kafaya çarpışması sonucunda oluştuğu düşünülüyor. Böylece asteroidlerin çarpıştığına ilişkin ilk kanıt da elde edilmiş oldu.
WISE İlk Yakın Keşfini Yaptı
Güneş Sistemi’ndeki bilinmeyen yüzlerce asteroidi ortaya çıkarması beklenen NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Algılama ve Keşfetme aracı olan WISE ile ilk yakın nesne keşfedildi.
12 Ocak tarihinde Dünya’nın yakınlarından geçen bir asteroid, 2010 AB78 keşfedildi.