Kepler, Spitzer ve ESA’nın Planck uzay araçlarının görev süreleri uzatıldı. Bugüne kadar uzayın sırlarını ortaya çıkarabilmek için başarılı bir şekilde çalışan araçlar 1 ile 4 yıl arasında daha görevde kalacak. Araçların ilettiği veriler hâlâ yoğun bir şekilde incelenerek değerlendiriliyor.
NASA’nın Jet İticileri Laboratuarı’ndan Astronomi ve Fizik alanı araştırmacılarından Michael Werner: “Kepler ile güneş benzeri yıldızları ve bunların olası gezegenleri içinde olabilecek yaşam formlarını, Planck ile evrenin doğumundan bu yana neler olup bittiğini ve Spitzer ile de gökadaları, yıldızları, gezegenleri, kuyrukluyıldızları ve asteroitler araştırılıyor” diyor.
Kepler’in görev süresi 30 Eylül 2016’ya kadar uzatıldı. Bu da aracın sıvı suyun olabileceği ve buna ek olarak da yaşamın ortaya çıktığı yeni gezegenleri keşfetmesi için 4 yıl daha ek süre verildiği anlamına geliyor.
2003 yılından bu yana görevde olan Spitzer ise eşsiz kızılötesi görüntülerini 2014’e kadar iletmeye devam edecek. Bilindiği üzere aracın soğutucusu 2009 yılında bitmiş ancak evren araştırması buna karşılık devam etmişti. Aracın birçok görevleri arasında diğer yıldızların çevresinde dolanan gezegenlerin atmosfer yapıları ve en uzaktaki gökadaların ortaya çıkarılması gibi görevleri de bulunuyor. Aracın görevi 2014’de uzatılabilecek.
NASA’nın da katkısıyla ESA’ya ait Planck Düşük Frekansta Tarama aracının görev süresi ise 1 yıl uzatıldı. 2009 yılında göreve başlayan Planck, büyük patlamadan kısa süre sonrasına ait erken evren verilerini topluyor. Planck’ın gözlemleri sayesinde evrenin kökeni, evriminin nasıl gerçekleştiği ve gelecekte neler olabileceği öngörülmeye çalışılıyor.
Spitzer’ ın soğutucusunun 2009′ da bittiğini bilmiyordum. Eee… O zaman nasıl çalıştı bu teleskop bugüne kadar, bunu merak ettim. Bir de aynı şey Planck’ a da olmamış mıydı? Yani onun da soğutucusu bittiği için kapatıldığını, artık çalışamayacağını sanıyordum. Ya da ben okuduğum her şeyi karıştırdım 🙂 Neyse… Görevi uzattılarsa, teleskoplar çalışıyor demektir. Ben en iyisi üzümünü yiyeyim, bağını sormayayım, di mi? 🙂
Bir teleskop üzerindekisoğutucusu bitse de görevi başında kalabilir. Soğutucu daha ayrıntılı gözlemler içindir. Zaten soğutucu bitene kadar teleskoptan beklenen çalışma da gerçekleşir. Teleskop ondan sonra da kendisinden bekleneni değil verebileceği verileri iletmeyi sürdürür. Ta ki artık onunla yapılacak yeni gözlem kalmayıncaya kadar. Böylesi bir durumda bile ilettiği veriler yıllarca incelenir ve yeni keşiflerde bulunulur.