NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu uzaydaki keşif yolculuğunda yeni bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Dünya yörüngesinde dolanan teleskop 4 Temmuz 2011 günü bir milyonuncu gözlemiyle 1000 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegenin atmosferinde su aradı.
Hubble’ı yörüngeye taşıyan mekiğin pilotlarından şimdiki NASA yöneticisi Charles Bolden: “Hubble 21 yıldır son derece güzel görüntüleriyle astronomik ölçümlerin geniş tayflarında bizi şaşırttı. Hubble uzak bir gezegeni gözlerken yeni bir kilometre taşına ulaşarak eski gücünü koruduğunu da göstermiş oldu” diyor.
Hubble iyi bir kozmos görüntüleyicisi olmasına karşılık bir milyonuncu gözlemiyle ışığın renklerine ayıran tayfölçeriyle gözlem yaptı. Bu gözlem kozmik kaynakların kimyasal bileşimini ortaya çıkarabiliyor.
Hubble gözlem yaptığı gezegen HAT-P-7b olarak bilinen Jüpiter benzeri gaz devi güneşten daha sıcak bir yıldız çevresinde dolanıyor. Gezegen yeryüzünden yapılan gözlemlerle bulunmuş ve daha sonra gezegen avcısı Kepler Teleskopu ile de Kepler 2b olarak da adlandırılmıştı. Hubble şimdi bu gezegenin atmosferini oluşturan gazların bileşimini inceliyor.
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden ve Maryland Üniversitesi bilim insanlarından Drake Deming : “Biz subuharının tayf imzasını arıyoruz. Bu son derece hassas olan çalışma bir ay sürecek. Hubble ötegezegenlerden uygun olanlarının atmosferlerini tanımlayabilmek için uygun olduğunu bu son çalışmasıyla bize gösterdi” diyor.
Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsü Müdürü Matt Mountain: “Böylece, başka bir yıldızın yörüngesinde subuharı arama, dünya dışı yaşam ve yakın gezegenlerde sıvı su keşfi öncü görevlerinden olacak olan Hubble’ın varisi James Webb Uzay Teleskopu için bir temel oluşturduk” diyor.
Hubble Uzay Teleskopu 24 Nisan 1990’da Discovery’nin STS-31 ile fılatıldı. Hubble’ın kozmoloji alanında yaptığı keşifler bilimin hemen her alanında bir devrim niteliğindedir. Teleskop şimdiye kadar 50 terabayt’tan (en az 50 000 DVD’nin alabileceği kadar) fazla veri topladı. Bu veriler bilim insanlarına ve halka açıktır: http://hla.stsci.edu/