Yıldız Yapma Sanatı

Ro Yılancı yıldızı yakınındaki yıldız oluşum bölgesinin WISEW ile alınmış görüntüsü. (NASA/JPL-Caltech/UCLA)

Renk karmaşası içinde ve soyut bir resim çalışması gibi görünen bu görüntü aslında Ro Yılancı (Rho Ophiuchi) yıldızının da bulunduğu bir bulutsudur. NASA’nın Geniş Alan Kızılötesi Tarayıcısı (Wide-field Infrared Explorer-WISE) ile gözlenen bölge Dünya’ya en yakın yıldız oluşum merkezlerindendir. Ro Yılancı’yı saran bulut Yılancı ve Akrep takımyıldızlarının arasında yer alır.

Görüntüdeki farklı renk dağılımının nedeni ise farklı dalga boylarındaki kızılötesi ışıkla yapılan gözlemlerdir. Görüntünün merkezinde parlayan beyaz kısım yakınındaki yıldızlardan gelen ışığın etkisiyle öne çıkmaktadır. Aynı gaz sağ alta doğru yay şeklinde ilerleyen ve mavi görünen yapıyı da oluşturuyor ki bu gaz dağılımı görüntünün birçok yerinde görülmektedir. Sigma Akrep (Sigma Scorpii)’den gelen ışığın aydınlattığı sağ altta ise kırmızımsı bir bölge oluşmuş. Görüntüde egemen olan koyu alanlar ise gelen ışığı emen yoğun gaz kümelerinden oluşur. WISE’nin uzun dalga boyu algılayıcıları buradaki gibi koyu opak kısımlar hariç genelde karanlık bulutsuları görebilir.

Parlak beyaz merkezi bölgenin solunda pembemsi görünen nesneler ise genç yıldızlardır. Çoğunun küçük bir bulutun üzerinde yer aldığı yıldızların arasında henüz yeni oluşmuş bebek yıldızlarda bulunmaktadır. Bebek yıldızları çevreleyen koyu renkteki bulutsu, görünür ışık altında bu nesneleri saklar. Görüntüde ayrıca Samanyolu’nun en eski yıldızlarının bulunduğu iki ayrı küresel yıldız kümesi de görülebiliyor. Bunlardan ilki görüntünün sağ üstünde görülen M80’dir. Diğeri ise hemen merkezin alt solunda bulunan NGC 6144.  Her iki kümede mavi yıldızlardan oluşan küçük bir grup olarak görülür. Bu kümelerde bazıları 13 milyar yaşında olan bilinen en yaşlı yıldızlar bulunur.

Bunun dışında bir de saat 03:00 yönünde merkezden kenara doğru çizilen bir çizginin üçte ikisi uzaklığında oldukça soluk görünen çok küçük bir pembemsi nokta da göze çarpıyor. Bu nokta ise PGC 090.239 olarak adlandırılan bir gökadadır. Yine görüntünün sol altında birbirinden farklı yönlerde uzanan iki düz çizgi görülüyor. Bu ise parlak Antares yıldızından gelen ışığın oluşturduğu çizgilerdir.

Görüntüde mavi ve mavi-yeşil (cyan) renkler 3.4 ve 4.6 mikron, yeşil ve kırmızı renkler 12 ve 22 mikron dalga boylarındaki kızılötesi ışıkla elde edilmiştir.

NASA-WISE

Önerilir...

1 Yorum

  1. astroitler,süpernovaya dönüşen yıldızların gezegenlerini savurmasıyla,parçalaması ile oluşmuş olabilirmi!?

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.