Satürn’ü ve uydularını Cassini ile keşfetmeye devam ediyoruz. Cassini Enceladus’a yaptığı yakın uçuşun ardından yeni buz fıskiyeleri görüntülerini iletti.
Çekilen görüntülerde uydunun Güney Kutbu’nu aydınlatan buz fıskiyeleri göze çarpıyor. Görüntüdeki buz fıskiyeleri uydunun yüzeyindeki ‘kaplan çizgileri’ olarak adlandırılan derin çatlaklardan yayılıyor. Bilim insanları bu görüntüler eşliğinde fıskiyelerin uydu üzerindeki yerlerini belirleyip, çatlakların şekil değiştirip değiştirmediklerini inceliyorlar.
Yakın uçuş sırasında Enceladus’tan fışkıran buz parçacıklarının uyduda bir atmosfer oluşturup oluşturmadığı da tespit edilmeye çalışıldı. Bilim insanları Enceladus’ta da Rhea’daki gibi çok ince de olsa oksijen ve karbondioksitten oluşan bir atmosfer olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Bunun için de uydunun özellikle buz fıskiye yoğunluğunun yüksek olduğu Güney Kutbu hedeflendi. Bu uçuş sırasında ayrıca mikro meteor bombardımanı oranını hesaplayarak Satürn halkalarının yaşını ortaya çıkarmaya da çalışıyorlar.
Enceladus uçuşunun 8 saat öncesinde Cassini aracı Satürn uydularından Dione’nın 100 000 km kadar yakınından geçti. Bu uçuş sırasında Dione’nın parlak yüzeyindeki derin çatlakların bulunduğu yerlerin görüntülerini de iletmeyi unutmadı. Bu çatlaklar uyduda geçmişte yer kabuğu hareketleriyle oluşan çeşitli fayların bulunduğunu gösteriyor. Bilim insanları bu çatlakların derinliğini ölçmek için daha fazla veriye ulaşmış durumdalar.
Kaynak: NASA-JPL