Rozet Bulutsusu: Gülün Kalbi

Bu görüntü 5000 ışık yılı uzaklıktaki yıldız oluşum bölgelerinden Rozet Bulutsusu’na ait. Görüntüdeki beyaz hat ile sınırlandırılmış ve kırmızı yıldızları ortaya çıkaran görüntü ise Chandra X-ışını Teleskopu ile alınmıştır. Merkezde daha yoğun şekilde genç yıldızların kümelenmiş hali görülürken kenarlara doğru bu yoğunluk azalmakta. Görünür ışık görüntüsü ise Dijital Gökyüzü Taraması (Digitized Sky Survey) ve Kitt Peak Ulusal Gözlemevi ile alınmıştır. Bu teleskoplarla alınan görüntüyle de bulutsudaki gazı ve büyük yıldızlardan yayılan şiddetli ışımayı gösteriyor.

Görüntünün sağında küçük kütleli yıldızlardan oluşan NGC 2237 görülüyor. Bulutsuda daha önce 36 yıldız bilinmesine karşılık Chandra 160 yeni yıldızla ilgili veriyi alarak sayıyı arttırdı. NGC 2237’deki X-ışını yayılmasının nedeni genç yıldızlardır. Genç yıldızların üflediği gaz komşu kümeleri de etkileyerek yeni yıldızların oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Kaynak: Chandra

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.