Webb Galaktik Çarpışmaları İzliyor

Arp 107 olarak bilinen eliptik ile büyük bir sarmal gök ada etkileşimi, sarmal gök adaya iki parlak göz ve geniş yarım daire şeklindeki “gülümseme” pozu ile neşeli bir görüntü veriyor. Elde edilen görüntü James Webb Uzay Teleskobunun (JWST) Orta Kırmızıöte Aleti (MIRI) ve Yakın Kırmızıöte Kamerası (NIRCam) ile elde edildi.

Webb’in MIRI ve NIRCam aletleriyle elde edilmiş Arp 107 olarak bilinen iki gök ada çarpışması görüntüsü.

NIRCam, iki gök adadaki yıldızları ve aralarındaki bağları ortaya çıkarır: iki gök ada arasındaki şeffaf ve beyaz bir yıldız köprüsü. Turuncu-kırmızı renkte gösterilen MIRI verileri ise yıldız oluşum bölgelerini ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar olarak bilinen is benzeri organik moleküllerden oluşan tozu göstermektedir. MIRI ayrıca büyük sarmal gök adanın parlak çekirdeğinin bir anlık görüntüsünü elde etmektedir ki bu bölgede süper kütleli bir kara delik yer almaktadır.

Sarmal gök ada, kuasar barındıran gök adalarla birlikte aktif gök adaların en büyük iki grubundan biri olan Seyfert gök ada olarak sınıflandırılır. Seyfert gök adaları, kuasarlar kadar parlak veya uzak değildir, bu yüzden benzer fenomenleri daha düşük enerjili ışıkta, örneğin kırmızıötesi ışıkta incelemek için en iyi yerlerdir.

Hubble Uzay Teleskopu ile elde edilen bu görüntü, 500 milyon ışık yılı uzaktaki Heykeltraş takımyıldızında yer alan Cartwheel Gök adasındaki kafa kafaya gök ada çarpışmasını gösteriyor.

Bölge, Webb’in gözlemlediği ilk etkileşimli gök adalardan biri olan Cartwheel gök adasına çok benzemektedir. Arp 107, Cartwheel’e benzemekle birlikte, daha küçük eliptik gök ada doğrudan bir çarpışma yerine merkez dışı bir çarpışmaya uğramıştır. Böylesi bir çarpışma sarmal gök adanın sadece sarmal kollarının bozulmasına neden olarak Cartwheel’den farklılığını ortaya koyar.

Göka da çarpışmaları adı gibi kötü sonuçlara neden olmayabilir. Çarpışma etkisiyle gök adadaki gaz sıkışarak daha fazla yıldızın oluşmasını tetikleyebilir. Öte yandan, Webb’in ortaya koyduğu gibi, çarpışmalar aynı zamanda gazı dağıtarak yeni yıldızların oluşmasına engel de olabilir.

Webb, bu gök adaları birleşme sürecinde yakaladı. Birleşme süreci yüz milyonlarca yıl sürecek. İki gök ada çarpışma sırasında oluşan kaostan kurtulduktan sonra yeniden inşa edilirken, Arp 107 gülümsemesini kaybedebilir, ancak gelecekteki gökbilimciler için ilginç bir cisim haline gelecektir.

Arp 107, bizden 465 milyon ışık yılı uzaklıkta, Aslan Küçük (Leo Minor) takımyıldızında yer almaktadır.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.