Yer’den sadece 33 ışık yılı uzaklıkta yeni bir gezegen sistemi keşfedildi. Bize en yakın sistemler arasında yer alan sistemdeki gezegenler M tipi bir cüce yıldız çevresinde dolanıyor. Sistem önce TESS ile keşfedildi. Ardından onay için Hawaii’deki Keck Gözlemevi kullanıldı.
Sistemin merkezinde HD 260655 adlı M-tipi cüce yıldız yer alıyor. Yıldızın çevresinde en az iki karasal gezegen olduğu belirlendi. Bu gezegenler yıldıza çok yakın konumda olduklarından büyük ihtimalle yaşama uygun değildir.
MIT’deki gökbilimcileri heyecanlandıran ise bu gezegenlere atmosfer araştırmalarına yönelik bir test uygulayabilecek olmaları. Buradan elde edilecek yöntemle daha uzaktaki gezegenlerin de atmosferleri ayrıntılı incelenebilir.
TESS ile keşfedilen gezegenlerin onayı için yıldızın radyal hızı yani kütle çekimsel yalpalaması ölçüldü. Böylece yıldızın çevresinde en az iki gezegen olduğu onaylanmış oldu.
Gezegenlerden yıldıza en yakın olanı HD 260655b’nin yörünge dönemi 2.8 gün ve 1.2 Yer çapında, yüzey sıcaklığının 420 C derece olduğu hesaplandı. Diğer gezegen HD 260655c ise yıldızı çevresinde 5.7 günde dolandığı ve 1.5 Yer çapında, yüzey sıcaklığının ise 280 C derece olduğu belirlendi.
Araştırmacılar şimdi de sistemde başka gezegen olup olmadığını araştırıyor. Belki de yaşam alanında bulunabilecek bir karasal gezegen dikkatlerin yoğunlaşmasına neden olabilir.
Görsel telif hakkı: MIT News, with TESS Satellite figure courtesy of NASA