Mars’ta Bilinenden Fazla Su Var

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Mars Express uydusu Kızıl Gezegen’in kutup bölgesinde buzun altına gömülü birkaç sıvı su deposu keşfetti. Araçtaki radar aleti MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) 2018 yılında buzlu yüzeyin yaklaşık 1.5 kilometre altında yeraltı su deposu olduğunu ortaya çıkarmıştı. Şimdi de, yeni verilerin eklenmesiyle üç yeni depo daha keşfedildi. Bunların en büyüğü 20×30 km boyutlarında olup küçük göletlerle çevrilidir. Soğuk havalarda suyun, sıvı halde kalması için çok tuzlu olması gerektiğini düşündürmektedir.

Mars bir zamanlar Dünya’nın ilk dönemlerinde olduğu gibi daha sıcak olup yüzeyden akan su nedeniyle nemliydi. Su bugün Mars yüzeyinde kalması mümkün olmasa da, yeni sonuca göre yeraltında milyonlarca ve hatta belki de milyarlarca yıllık eski göllerden oluşan bir sistemin olma olasılığı çok güçlü. Bu bölgelere ulaşılması çok zor olsa da Mars’ta yaşam kanıtı aramak için ideal yerler olacaktır.

Antarktika’daki Vostok Gölü gibi Dünya’da da birçok buzul altı gölleri bulunmaktadır. Zorlu şartlarda yaşamın nasıl devam ettiğini araştıran astrobiyologlar bu gibi yapılarda sıra dışı ekosistemler olabileceğini belirtiyor. Mars’taki radar verilerini analiz etmek için kullanılan teknikler Antarktika, Kanada ve Grönland’daki buzul altı göllerde yapılan araştırmalarda kullanılanlara benzemektedir.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.