Buz Deposu Korolev Krateri

Avrupa Uzay Ajansına ait Mars Express yörünge aracının elde ettiği bu filmde 82 km genişliğindeki Korolev kraterinde dolaşıyorsunuz!

Kızıl Gezegenin kuzey kutbuna yakın düzlükteki büyük Olympia Undae kumul alanının güneyinde yer alan, iyi korunmuş çarpma krateri yıl boyunca su buzu ile kaplıdır. Krater tabanının iki kilometre altında bulunan buz deposunun kanıtı olarak görülen buz 1.8 km kalınlığa sahiptir.

Su buzu Korolev krateri için kararlı yapıdadır. Yapının en derin kısmı doğal bir soğuk koruma görevi üstlenir. Buzun üzerindeki hava soğuk ve çevreye göre daha ağırdır: hava zayıf bir ısı iletkeni olduğundan su buzlu yapının ısınmasını ve süblimleşme yapmasını sağlayamaz.

Korolev kraterinin topografyası
Korolev kraterinin topografik haritası. Burada mavi-mor renkler düşük, kırmızı-kahverengi renkler yüksek kısımları gösterir.

Krater Rus uzay teknolojisinin babası olarak kabul edilen baş roket mühendisi ve uzay aracı tasarımcısı Sergei Pavlovich Korolev’in (1907-1966) adını almıştır. Korolev günümüzde hâlâ kullanılan modern Soyuz roketlerinin öncüsü olan ilk Rus kıtalararası roket olan R7’yi geliştirmiştir. Roket ve uzay aracı tasarımıyla, ilk insan yapımı uydu (1957 Sputnik) ve ilk insanlı uzay uçuşundan (1961-Yuri Gagarin) sorumluydu.

Oluşturulan film ilk kez Aralık 2018’de yayınlanmış olan Mars Express’e ait yörünge görüntülerinden oluşturulmuştur. 82 km genişliğindeki krater 165° E, 73° N koordinatlarında yer almaktadır.

Mars’taki Korolev krateri gezintisi. (Copyrights Animation: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO, Music: Björn Schreiner, Soundtrack logo: Alicia Neesemann)

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.