Kahverengi Cücede Jüpiter’deki Gibi Bulutlar Gözlendi

En yakın kahverengi cüce Luhman 16A’da Satürn ve Jüpiter’deki gibi bulut bantları olduğu keşfedildi.

Kahverengi cüceler gezegenlerden daha ağır ancak yıldızlardan daha hafiftirler. Yaklaşık 13 ile 80 Jüpiter kütlesi aralığında kütleye sahip olabilirler. Luhman 16A ve Luhman 16B ikili bir kahverengi cüce çiftidir. Ve bizden 6.5 ışık yılı uzaktadır. Alfa Centauri ve Barnard yıldızından sonra bize en yakın üçüncü sistemdir. Her iki kahverengi cüce de 30 Jüpiter kütlesindedir.

Luhman 16A ve 16B’nin kütle ve sıcaklıklarının (yaklaşık 1000C) aynı olması ve muhtemelen aynı zamanda oluşmalarına karşılık üzerlerindeki hava koşulları oldukça farklıdır. Luhman 16B’de düzensiz bulutlar görülür ve bundan dolayı da diğerine göre parlaklığı da farklıdır.

Space Telescope Science Enstitüsünden Julien Girard: “Dünya ve Venüs gibi bu cisimlerde çok farklı hava koşullarına sahip. Silikat ya da amonyak gibi maddeler yağabilir. Aslında oldukça kötü bir havası var” diyor.

Yakın sistemlerden olan Luhman 16 sistemindeki kahverengi cücelerden Luhman 16A’da bulut bantları olduğu belirlendi. (NASA and the Space Telescope Science Institute (STScI))

Araştırmacılar Luhman 16 sisteminden gelen ışığı polarize etmek için Şili’deki Çok Büyük teleskopa bir alet taktılar. Polarizasyon (kutuplanma) ışık dalgasının salındığı yönü temsil eden bir ışık özelliğidir. Polarize güneş gözlükleri parlaklığı azaltmak ve kontrastı arttırmak için kutuplanmayı engeller.

Kaliforniya Institute of Technology’den Max Millar-Blanchaer: “Bu parlamayı engellemeye çalışmak yerine onu ölçmeye çalışıyoruz” diyor.
Işık, bulut bir damlacık gibi parçacıklardan yansıtıldığında belirli polarizasyon açılarını destekleyebilir. Gökbilimciler uzak bir sistemden gelen ışığın polarizasyonunu ölçerek kahverengi cücenin bulut yapısını doğrudan ölçmeden bulutun varlığını ortaya çıkarabilir.

Elde edilen veriler bulut yapısının bantlı yapıya uygun olduğunu gösterdi. Ama sadece Luhman 16A’da.

Polarimetre yöntemi sadece kahverengi cücelere uygulanmamaktadır. Uzak yıldızların yörüngesindeki ötegezegenlere de uygulanabilir. Sıcak, gaz devi ötegezegenlerin atmosferleri kahverengi cücelere benzer. Ötegezegenlerden gelen polarizasyon sinyalinin ölçülmesi zor olsa da (yıldıza yakınlık ve görece daha küçük olmaları) kahverengi, cücelerden elde edilen tecrübe ve bilgi burada da kullanılabilecektir.

Önerilir...

Düşünceniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.