Güneş Sistemi’nin en küçük ve Güneş’e en yakın gezegeni olan Merkür, Dünya’ya göre Güneş’in önünden geçecek. 9 Mayıs 2016 günü Türkiye saatiyle 14:15 gibi başlayacak geçiş Güneş battıktan sonra bitecek. Ancak biz Merkür’ün Güneş’in geçişini bitirmesini göremeceğiz. Bu önemli gökbilim olayını izlemek için gerek uzay teleskopları, gerek büyük ve küçük yer teleskopları, gerekse amatör gözlemciler iş başında olacak.
Merkür Güneş çevresindeki bir turunu 88 günde tamamlamasına karşılık, Dünya’dan bakıldığında 100 yüzyılda 13 kez Güneş’in önünden geçiş yapar (Bundan sonra Güneş’in önünden geçiş ifadesi Dünya’dan bakıldığında anlamında kullanılacaktır). Merkür son olarak 8 Kasım 2006’da Güneş’in önünden geçmişti. Bir sonraki geçiş ise 11 Kasım 2019’da olacak.
Eldeki kayıtlara göre gözlenmiş ve üzerinde bilimsel çalışma yapılmış ilk geçiş 1631’de oldu. Gökbilimciler 1631’den bu yana Merkür geçişlerinin zamanını bildiklerinden o yıllardaki oldukça küçük teleskoplarla ciddi gözlemler yapmışlardır. Böylece Merkür’ün boyutu ile Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığını hesaplamışlardır. Günümüzde bir evde bulunan teleskop bile 1600’lü yıllarda kullanılan teleskoplara göre oldukça gelişmiştir. Günümüz gözlemevlerinde olan dev teleskopları saymıyorum bile.
Merkür geçişini izlemek için korumasız olarak dürbün ya da teleskopla Güneş’e kesinlikle bakmayınız. Bu Güneş’i ve sevdiklerinizi son görüşünüz olabilir. Yapılacak iş güneş filtresi olan bir teleskopla gözlem yapmaktır. Çıplak gözle de bakmayınız, zaten birşey görmezsiniz.
Teleskopla bile koca Güneş’in yanında Merkür küçücük siyah bir nokta olarak görülecektir. Bu siyah noktanın hareketini görmek keyif verecektir.
Yapmanız gereken size en yakın gözlem yapılan bir merkeze müracaat etmek olacaktır. Bu merkezler bu önemli gün için zaten duyuruya çıktı. Bildiklerimi aşağıda linkleriyle gösterdim. Tıklayıp gözlem yeri ve zamanı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler, bol eğlenceler dilerim.
Gözlem yapılacak merkezler, bulundukları illere göre alfabetik sıralanmıştır.
Aksaray-Aksaray BİLSEM Gözlemevi
Ankara-Kreiken Gözlemevi
Ankara-Hacettepe Üniversitesi, Astronomi topluluğu
Ankara-ODTÜ, AAT (Sadece ODTÜ öğrencilerine)
Antalya-TUG BİTOM, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü
Aydın-ADÜ Astronomi Topluluğu, Tralleis Meydanı
Batman-TED Batman Koleji
Hatay/Defne-Necmi Asfuroğlu Anadolu Lisesi
İstanbul-İstanbul Üniversitesi/Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Merkez Kampüsü
İstanbul-Aqua Florya AVM Teras Katı
İzmir-Bornova/Büyük Park
İzmir-Tire/Özel Bilgi Çocuk Anaokulu
Malatya-İnönü Üniversitesi Gözlemevi
Samsun-On Dokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi
Samsun-Ses Okulları
İnternet üzerinden canlı yayınla izlemek için: SLOOH ve NASA TV